Esimesena maandus täna Ämari lennuväljale transpordilennuk C-130, mis tõi kohale kaitseväelased ja õppusel kasutatava varustuse, seejärel maandus ka tankurlennuk KC-135. Plaani kohaselt on homme oodata veel ühe tankurlennuki ja kolme transpordilennuki C-130 saabumist. Reedel aga oodatakse Ämari lennuväljale transpordilennukit C-17 ja nelja ründelennukit A-10.

Kuigi osa lennukeid paikneb õppuste ajal Tallinna lennuväljal, on Eesti kaitseväe lennubaas õppusel osalevate lennumasinate peamiseks baasiks.

Eesti õhuväe esmaseks ülesandeks on õppusele Sabre Strike saabuvate üksuste vastuvõtmine, toetamine ning nende maapealne teenindamine. Lisaks tegeleb Eesti õhuoperatsioonide juhtimiskeskus kõikide õppuse käigus toimuvate lendude taktikalise juhtimisega nii Eesti kui ka Läti õhuruumis.

Samuti osaleb õppusel õhutuletoetuse spetsialist maaväeüksuste juures Adaži harjutusalal ning sideohvitser, õhuruumi kasutamise paremaks koordineerimiseks, Eesti Lennuliiklusteenistuse AS-i juures.

Õhus on ka eestlaste reaktiivlennuk

Õppusel osaleb ka õhuväe õppereaktiivlennuk L-39, et pakkuda koos ründelennukitega maaväe üksustele lähituletoetust. Õppuse ajal baseerub L-39 koos maapealse meeskonnaga Pärnu lennuväljal. Kava kohaselt lahkuvad USA lennukid Ämarist 10. ja 11. juunil.

3.-14. juunini kolmandat korda samaaegselt Eestis, Lätis ja Leedus korraldatav Saber Strike on Ameerika Ühendriikide Euroopa väejuhatuse õppus, mille eesmärk on üksuste koostöö harjutamine ühisoperatsioonideks. Õppuse juhtstaap asub sel aastal Leedus, Lätis Adazi polügoonil harjutavad koostööd maaväeüksused, kus Eestist osaleb Scoutspataljon.

Kokku osaleb õppusel 1800 kaitseväelast Eestist, Lätist, Leedust, Soomest, Poolast, Ameerika Ühendriikidest, Ühendkuningriigist ja NATO kirdekorpusest. Eesti saadab õppusele pea 250 kaitseväelast.