“Teatrid on tänaseks läinud selgelt kvantitatiivse arengu teed ehk meeletult on kasvanud uuslavastuste arv ja lisandunud kommertsi,” ütles Allikmaa Eesti Päevalehele. Tema sõnul tahetakse sellega suurendada eelarvelisi võimalusi, et võtta juurde uusi inimesi ja kommertsi juurde tuua.

Ministri sõnul ei nõua kultuuriministeerium teatritelt miljonit vaatajat aastas. “Meid huvitab publik, kes ei tule kokku suvelavastuste peale, kus taevas lendavad helikopterid, lastakse kõvasti muusikat ja tehakse pauku,” märkis ta.

Neljapäeval kultuuriministeeriumile saadetud kirjas teatas teatrijuhtide liit, et vaatamata kasvavale publikuarvule, on teatrite eelarve jäänud mullusele tasemele. Seetõttu tuleb saata töötajaid sundpuhkusele ja oluliselt vähendada uuslavastuste arvu.

Kultuuriministeeriumi andmetel käidi mullu Eestis teatris umbes 800 000 korral. Täpsed andmed selguvad veebruaris, seetõttu võivad arvud veelgi suureneda.

Eesti Teatrijuhtide Liidu esimehe Indrek Saare sõnul olnuks töötajate palga tõstmiseks vaja läinud üheksaprotsendilist eelarvekasvu ning kriisiprogrammita töötamiseks viieprotsendilist kasvu.

Allikmaa sõnul on kurb, et teatritöötajate palgatõususoov jäi valitsuses rahuldamata, sest eelistati kaitseministeeriumi.

Minister nentis, et igas teatris on kriisi põhjused erinevad. Eesti Draamateatri puhul tõi ta välja liiga suure koosseisu. “Pärnu Endla saab kaheksa miljonit ning Eesti Draamateater 14 miljonit krooni toetust, kuigi tegemist on nii repertuaari kui ka saali poolest kahe ühetaolise teatriga,” märkis ta.

Vanalinnastuudio tõstis piletihinda, sest teatrijuhid olid eelarveraha ära raisanud ja aasta lõpul jäänud kolme miljoni kroonist auku tuleb tagantjärele lappida. “See polnud riigi finantseerimise süü, vaid selgelt vastutustundetu teatrijuhtimise probleem,” leidis Allikmaa.

Estonia juhid ähvardavad koondada 30 inimest ja saata osa sundpuhkusele. Teatri madalseis on ministri hinnangul tingitud lühinägelikust raha jaotamisest. “Neile eelmisel aastal antud kümne miljoni krooni ehitusraha eest maksid nad 3,5 miljonit krooni 15-protsendiliseks palgatõusuks, kuna seda polnud tarvis ehitusse suunata,” lausus Allikmaa.

Sel aastal peab teater aga kümme miljonit ehituse alla panema ja seepärast pole selle arvelt võimalik palka maksta. Estonia teatri avalike suhete juht Kaido Padar ütles, et 30 töötaja koondamise ning teiste tegutsemisvõimaluste üle otsustab nõukogu 29. jaanuari istungil.

“Praegu on puudu üle viie miljoni krooni, aga juhtkond töötab hetkel selle nimel, et kedagi ei peaks sundpuhkusele saatma või koondama,” lausus Padar.

Kuigi Eesti Päevalehe andmetel on Estonia ammu koondamist plaaninud, kinnitas Padar, et rahvusooperi normide kohaselt on neil töötajaid tavalisest vähem. “Meil on 509 töötajat, aga rahvusvahelised normid näevad rahvusooperile ette 570 töötajat,” ütles Padar.