Kuidas ebaõiglane, Allikmaa täpsustada ei soovinud.

Pärast seda, kui Margus Allikmaa nädal tagasi hoolimata suurtest vastuoludest ja Kaljuveeri vallandamise saagast ametisse jäeti, lubas ta muuhulgas kohtuda isiklikult kõigi inimestega, kes tegid kriitilisi märkusi, ja nendega asjad selgeks rääkida.

Täna kohtuti näiteks ETV peatoimetaja Heidi Pruuliga, kes ütles, et töötajatele lubati, et edaspidi võetakse ERRis otsuseid vastu konsensuslikumalt, et programmilistesse küsimustesse ülevalt poolt ei sekkuta ning huvigruppide survele ei tulda vastu.

Allikmaa kohtumisest tehtud järeldusi täpsemalt kommenteerida ei soovinud. "Ma ei hakka neid kogu ilmale kuulutama," sõnas ta. ERRi juht lisas, et järeldusi tuleb teha, sest töörahu tuleb taastada - eriti kuna tulemas on vastutusrikkad saated suvel ja sügisel.

Huvigrupid pole survestanud

Pruuli mainitud lubaduste kohta ütles Allikmaa, et huvigruppide survele ei ole rahvusringhääling kunagi vastu tulnud. "Huvigrupid tuleb ära kuulata, kui neid on võimalik aidata, kui nendega koos tekivad ägedad mõtted, siis tuleb seda teha, aga see ei tähenda survele allumist, see oleks meelevaldne tõlgendus," ütles ta.

"Huvigrupid on elavalt väljendanud oma mõtteid ja soove. Jah, ma olen vahel loomulikult püüdnud huvigruppide soove mõista, ja nende mõistmist ka kommunikeerida maja sisse, aga võib-olla on seda tajutud pisut valuliselt, nagu see oleks surve avaldamine. Ilmselt jah, tuleb rahulikumalt seletada. Ja kindlasti vältida sellist olukorda, kus maja tunneb, et on huvigruppide survel üks või teine otsus tehtud," lisas Allikmaa.

Konsensuse punkti kohta ütles Allikmaa, et juhatus on otsused alati konsensuslikult langetanud. "Kaljuveeri küsimuses ei olnud konsensust, nagu selgus tagantjärele," tunnistas Allikmaa.

Kannapööret ei saa teha

Reedel kirjutas ERRi nõukogu esimees Agu Uudelepp, et Allikmaa jäeti ametisse hoolimata sellest, et ta ei olevat hea suhtleja, ei olevat telemajas "oma" ning ka mitte ajakirjaniku taustaga. Võiks arvata, et Allikmaa peab tegema põhjaliku kannapöörde, et usaldus tagasi võita.

"Kannapööret ei saa teha, ma olen öelnud ja ütlen jätkuvalt, et olen olnud avatud kriitikale, nagu ma tahan ka, et ERR oleks avatud kriitikale ja valmis alati kõiki kuulama, kui on etteheiteid," kommenteeris Allikmaa.

Kas töörahu on juba taastatud? "Ma arvan, et väga paljude inimeste jaoks on töörahu kogu aeg olemas olnud. Igaühel on oma tööülesanded, tuleb nendele keskenduda. Kelle jaoks ei ole, see tuleb tasapisi," ütles Allikmaa.

Millal asub tööle juhatusse "päästeingliks" kutsutud Ainar Ruussaar, sõltub Allikmaa sõnul hetkel tema tööandjatest ja selgub lähiajal.