Juhan Partsi üheksast nõunikust kaks on verinoored ja keskharidusega — see on tõsiasi, mida Delfi kommentaarid on tabavalt nimetanud poliitiliseks pedofiiliaks. 23-aastane Andreas Kaju nõustab peaministrit haridus- ja sotsiaalküsimustes, 22-aastane Allar Tankler siseküsimustes.

SL Õhtulehega rääkis oma tööst pikemalt Allar Tankler, kes vastutab kõikide peaministri kõnede eest. Tankler leiab, et ükski nõunik pole targem kui peaminister, ent ei peagi seda olema. “Nõuniku kõige olulisem kriteerium on, kas minister usaldab teda ja kas tema tunneb ministrit,” selgitas ta. “Näiteks ma ei pea tundma mitte niivõrd keskkonnapoliitikat, kuivõrd Juhan Partsi.”

Tankler rääkis, et enamik nõunikke on n-ö musta töö tegijad. “Nad peavad lugema lehekülgede kaupa materjale, mille jaoks peaministril pole paratamatult aega. Enamik meist on ka poliitilised, mis tähendab eelkõige seda, et ma lahkun ametist siis, kui poliitik lahkub. Ehk kui Parts lahkub, lahkun mina.”

Siiski on nõuniku vastutus Tankleri hinnangul väga suur: “Vastutusrikkaks teeb selle töö see, et nõunik võib hakkama saada niisuguse jamaga, et peaminister peab tagasi astuma ning võimule tuleb Keskerakond.”

Tankleri töö seisneb ka hullude eemalehoidmises peaministrist. “Samuti nagu teil toimetuses, käib siingi inimesi, keda kutsutakse hulludeks, ja neid käib palju,” seletas ta SL Õhtulehe ajakirjanikule. “Nad nõuavad iga hinna eest peaministriga kokkusaamist. Kõiki ei saa lasta.”

Ehkki Tankleri näol on tegemist poliitiilise nõunikuga, ei kuulu ta ametlikult Res Publica ridadesse. “Ma aitan poliitikuid, kellesse ma usun,” sõnas ta. “Siiamaani pole olnud vist ühtegi peaministri poliitilist nõunikku, kes poleks olnud partei liige. Kõige loomulikum on muidugi, et ministri nõunikud on tema partei liikmed, sest nad tunnevad teda paremini.”

Rikkaks pole Tankleri sõnul nõunikuna võimalik saada. “Mina sain möödunud kuul kätte 14 000 krooni, mille sees olid ka lisatasud. Mobiililimiit on 2000 krooni kuus, mille alati ületan. Iga kuu läheb üle ja see võetakse palgast maha. Isiklikke kõnesid on nende seas vähe.” Autokompensatsiooni Tankler ei saa.

Tankleri ülikoolitee algas 1999. aastal Tartu Ülikoolis ajakirjanduse erialal. Ülikool on tal lõpetamata, oma sõnul on ta õpingutega kuskil poole peal.

Esmaspäeval võttis peaminister Juhan Parts tööle 23aastase Andreas Kaju, kes astus EBSi (Estonian Business School) 1999. aastal ning on selle esmakursuslaste nimekirjas tänini.

“Vastab tõele, et astusin 1999. aastal EBSi,” tunnistas Kaju ajalehele. “Juhtus nii, et jäin tollal kogu perekonna (ema, isa ja kaks õde) ainsaks töötavaks inimeseks. Raha puudumisel ei jaksanud õppemaksu tasuda ja lasin ennast ajutiselt eksmatrikuleerida.” Nüüd on Kaju end EBSi ennistanud.

Kaju on Res Publica liige ning kunagise kümne miljoni dollari kadumise afääri ühe põhilise figuuri, jurist Urmas Kaju poeg esimesest abielust.