2017. aastal rääkis Levandi LP-le antud intervjuus, et mõte tänada soomlasi millegi suure ja sümboolsega on keerelnud Levandi peas vähemasti seitse aastat.

Ausammas oli kavas valmis saada Eesti Vabariik 100 sündmuste raames 2018. aasta sügiseks ja selle planeeritud eelarve oli toona Levandi sõnul umbes 200 000 eurot. Suure summa soovisid nad Urmas Sõõrumaa, Jüri Rossi ja Aku Soraineniga algatusgrupi liikmetena koguda eri koostööpartnerite, aga ka rahva toetusel.

Delfi toimetuse poole pöördus inimene, kes oli kampaania ajal kuju jaoks raha annetanud ning ta oli üsna nõutu avastanuna, et mingit kuju veel polegi.

"Olin ideest väga vaimustatud ja kuna olen ise elanud Soomes pea 16 aastat, siis muidugi andsin omapoolse panuse raha üle kandes," sõnas Delfi poole pöördunud annetaja. "Olen saatnud paar korda e-maili, et kaugel samba ehitus on, ei mingit vastust," kirjeldas annetaja.

Samuti tahtis annetaja vaadata kuju püstitamiseks üles seatud kodulehekülge, ent seegi on tänaseks suletud. "Igaltahes jõulude ajal ei näinud me Rotermanni kvartalis kaunist ausammast, oli vaid mingi roostes suur toru. Mis mul siis üle jääb, kas pean rahade osas politseisse pöörduma?" küsib annetaja nördinult.

Tänaseks ei ole aga oodatud kuju veel Rotermanni kvartalis kuskil. Delfi ajakirjaniku küsimuse peale, kui kaugel monumendi püstitamine on, sõnas Allar Levandi, et hetkel on käimas läbirääkimised nende kavandikonkursi võitja Tauno Kangroga. Rahvalt tuli Levandi sõnutsi annetusi 1400 ja 1500 euro vahel.

Allar Levandi sõnutsi seisab kogu progress hetkel just selle taga, et Tauno Kangro ei ole veel otsustanud kui palju ta raha oma töö eest küsib. Seda, kust tuleb ülejäänud projekti katmiseks vajaminev finants, Levandi praegu vastata ei osanud. "Ma ei tea kust see raha peaks tulema, aga ideid on. Katsuks esialgu selle kokku leppida (Tauno Kangro töö eest makstava rahasumma, toim) ja siis saame raha kogumisega edasi minna," sõnas Levandi Delfile.