Rovico teatel käib ühe jagatava testri osas hetkel kohtuvaidlus küsimuses, kas Altik alkotester sobib kasutamiseks Eesti oludesse või mitte, see tähendab, kas näitab selgelt ja üheselt joobepiiri 0,2 promilli.

Vastav piir, millest alates ei tohi Eestis sõidukit juhtida on toodud Liiklusseaduse §69 lg 5: „Mootorsõidukijuhi, trammijuhi ja maastikusõidukijuhi ühes grammis veres ei tohi olla alkoholi 0,20 milligrammi või rohkem või ühes liitris väljahingatavas õhus 0,10 milligrammi või rohkem“.

Rovico juhib tähelepanu asjaolule, et kõnealusel testril on peal indikaatormärgis, kus järgmine info: 0,2 ‰ (promilli) valge, 0,5 ‰ roosa. Tester ise on algolekus samuti valge ning keskmiselt mõistlikul inimesel on võimatu eristada valget värvi valgest.

Testri maaletooja Estran OÜ algatas kohtuvaidluse ning väidab, et tester suudab tuvastada joobe ka alla 0,5 promillisel tasemel. Samas on Estran OÜ advokaat teatanud: "Esiteks peab hageja vajalikuks märkida, et asjaolu, kas ALTIK näitab joovet 0,2 promilli või mitte, ei oma põhimõtteliselt tähtsust käesoleva asja lahendamisel."

Rovico on seisukohal, et inimene kasutab alkomeetrit eelkõige teada saamiseks, kas võib autorooli istuda või mitte. Seetõttu on kõige tähtsam iga alkotestri juures just piirmäära 0,2 promilli ( s.o. grammis veres 0,20 milligrammi) ehk 0,1 mg/l (ühes liitris väljahingatavas õhus 0,10 milligrammi) alkoholi tuvastamine.

Kasutajat võib ajada segadusse ka testril olev indikaatormärgis ise: 0,2 ‰ valge, 0,5 ‰ roosa. Testri ainus viis teada anda, kas võib sõidukit juhtida või mitte, on selle värvuse muutumine. Seega võib kasutajal jääda pelgalt märgise vaatamisega ekslik mulje, et 0,5 ‰ on keelatud joobetase, milleks tegelikult on Eestis 0,2 ‰.

Juhul kui kõnealune Altik tester toimiks teisiti kui sellel olev indikaatormärgis, oleks tegemist samuti tarbijat eksitava tootega. Samas on Altik testri maaletooja esitanud tootja sertifikaadi, mis kinnitab, et testri värv vastaval joobeastmel vastab indikaatorribale. Seega peaks tootja sertifikaadi kohaselt tester jääma Eestis keelatud joobetasemel 0,2 ‰ valgeks.

Politsei pressiesindaja ütles Delfile, et jagatavast 10 000 alkomeetrist on vaid 300-400 Altik alkotestrid.