Reformierakondlasest Magnus Lehesoo jäi nimelt Delfi toimetusele eile silma "juriidiliselt on kõik korrektne" skeemiga: alates keskööst oli kallima sissepääsupiletiga võimalik öötundidel tarvitada kaasavõetud kangemat alkoholi. Öise alkoholimüümise keelu tingimustes on tegemist ühe uue levinud nipiga, kuidas ettevõtte kukkur mingilgi määral piirangute taustal täitumas hoida.

Intervjueeritud politseiametnik ega ka arvamust avaldanud keskerakondlasest linnapea ei pidanud säärast tegutsemist just eriti eetiliseks. Küll aga on Lehesool oma teguviisi kaitseks üht-teist siiski öelda.

Ka meie töötajad vajavad leiba enda lauale.

"ML Lounge peab oluliseks tagada koroonaviiruse leviku tõkestamist ning seetõttu tegutseme alati kehtivate õigusaktide ja valitsuse korralduste piirides," rõhutas ettevõtte omanik meile antud kommentaaris. "Alkoholi müügipiirang on seetõttu meile arusaadav, selle eesmärk mõistetav ja me loomulikult täidame seda. Vabariigi Valitsuse korralduste tegemisel arvestatakse ka vajadust hoida käimas meie majandust. Kõige sulgemine oleks ilmselt tõhusaim meetod viiruse leviku tõkestamiseks, kuid ka meie töötajad vajavad leiba enda lauale ja meie ettevõte katet enda püsikuludele."

Ühe aspektina tõi Lehesoo välja ka vaimse tervise - nimelt on kvaliteetse meelelahutuse jätkusuutlik toimimine oluline, kuivõrd kevadine piirangutelaine tõstis vaba aja veetmise võimaluste piiratuse tõttu inimeste stressitaset.

Kvaliteetse meelelahutuse jätkusuutlik toimimine on oluline.

"Küll aga ei saa me nõustuda väitega, justkui alkoholi tarvitamise võimaldamine oleks iseenesest midagi taunitavat. Sellist piirangut pole kehtestatud," sõnas Lehesoo ning rõhus, et kui eksisteeriks valitsuse kehtestatud keeld alkoholi tarbimiseks, täidaks ettevõte vastavaid ukaase ilma probleemideta. "Niiviisi täidamegi valitsuse korraldust ja pärast südaööd alkoholi ei müü. Me ei küsi raha ka selle eest, kui mõni klient soovib meid külastades võtta kaasa jooke, olgu need joogid siis alkohoolsed või alkoholivabad."

Viimane väide on vastuolus kuvatõmmisega, mis sai tehtud internetis ringlevast postrist, ent Lehesoo sõnutsi oli tegemist vigase sõnastusega. Poster võeti maha ning lounge'i omanik väidab, et eraldi raha alkoholi eest nende ettevõte ei võtnud.

Postitus kadus internetist eilse õhtupooliku jooksul - Lehesoo sõnutsi oli tegemist sõnastusveaga.

Piiranguid võetakse tõsiselt

Reformierakondlane rõhutas, et ettevõte on taganud lisaks alkoholi müügi piiramisele teisigi meetmeid viiruse leviku piiramiseks: näiteks jälgib turvameeskond pidevalt, et külastajad oleksid hajutatult, lisaks jagatakse kundedele kaitsemaske.

"Tagatud on ka desinfitseerimisvõimalused ning klubisse uusi külastajaid ei lubata, kui 50% külastajate maksimaalsest arvust on täitunud," kinnitas Lehesoo.

Lõpetuseks tahtis ettevõtja tõsta esile, kuivõrd suurt kahju on kogu meelelahutus- ja turismisektor kehtestatud piirangute ja keerulise olukorra tõttu kandma pidanud.

"Tegutseme kehtestatud piirangute raames, sest usaldame valitsusele antud hinnangute ja nende alusel kehtestatud piirangute piisavust," sõnas Lehesoo. "Valitsus on korralduste kehtestamisel arvestanud ka majanduse ja inimeste vaimse tervise hoidmise vajadusega, piirangud on kehtestatud omades parimat saadaolevat teavet viiruse endaga seotud riskide kohta. Neil põhjustel arvame, et selline foon Delfi artiklis kahjustab alusetult meie mainet. Oleme sattunud teie ebaõiglase ja meie hinnangul põhjendamatu kriitika alla."