Vastava ettepaneku tegid eelnõu autorid keskerakondlased Evelyn Sepp ja Toivo Tootsen.

“Algatajana ma kahtlemata ka jagan mitmeid positiivseid arenguid, mis selle eelnõu kallal on toimunud, neid saab toetada,” rääkis Sepp. Samas lisas ta, et peab tegema ettepaneku eelnõu lugemine katkestada, kuna sotsiaalkomisjon hääletas eelnõusse muudatusettepaneku, mille järgi võib alaealisele alkoholi müünud inimest kriminaalkorras kuni aastase vabadusekaotusega karistada.

Sepa sõnul oleks õigem pooldada õiguskomisjoni poolt välja pakutud lahendust, mille kohaselt käsitletaks esimest õigusrikkumist väärteomenetlusena ja teist täies ranguses kui kriminaalkuritegu.

Riigikogulased kritiseerisid istungil eelnõu ning tõdesid, et selle pikaajalist arutelu sotsiaalkomisjonis võib võrrelda nööbile pintsaku külge õmblemisega, sest algselt oli eelnõul vaid mõte keelata alaealistel külastada hilisel kellaajal selliseid meelelahutuskohti, kus palju alkoholi tarbitakse.

Komisjonis eelnõusse hääletatud 23 muudatusettepanekut muutsid selle oluliselt karmimaks. Riigikogu hääletas neljapäeval 23 ettepanekust välja 11, nende hulgas olid ka alkoholi reklaami ja karistusseadustikku puudutavad ettepanekud.

Riigikogu ei pooldanud soovi sätestada alkoholiga kauplemise täielik keeld neljal päeval aastas ning igal päeval kella 23-8.

Vaid riigikogu Res Publica fraktsiooni kuuluvad Andres Kork ja Tiit Niilo ütlesid, et erakond pooldanuks eelnõu kiiret menetlemist, ja olid eelnõu lugemise katkestamise vastu.

Sotsiaaldemokraat Eiki Nestor oli teisel arvamusel. “Selle seaduse edukus sõltub sellest, kui hea seaduse me vastu võtame, mitte kui ruttu me seda teeme,” ütles ta. “Kui me räägime karistustest, siis need peaks olema kontekstis karistusseadustikuga, kui me räägime reklaami piirangutest, siis peaks ka sotsiaalkomisjon teadma, mis asi on kaupade vaba liikumine ja kas selle eelnõu sellisel kujul vastuvõtmine võib muutuda Eestile mingiks koormaks ja lõppeda näiteks Euroopa Kohtus kui põhimõtete rikkumine.”

Sõltumatu saadik Sven Mikser leidis, et eelnõu pole vastuvõtmiseks veel valmis. “Kui baari tuleb vanem inimene koos noorema inimesega, siis kuidas see baariomanik saab olla kindel, et ta seadust ei riku, ja kuidas ta saab näiteks tuvastada kohapeal nende inimeste perekondlikku sidet,” tõi ta näite. Mikser lisas, et selliseid küsimusi tekib eelnõu lugedes veelgi.

Reformierakonna nimel sõna võtnud Raivo Järvi avaldas heameelt lugemise katkestamise üle, kuna see oli tema hinnangul liiga äärmuslik. “Me peaksime ikkagi mõtlema, kas me teenime punkte iseendale, oma erakonnale või võitleme tõesti Eestimaa inimeste õiguste ja nende vajaduste eest,” ütles ta.

Rahvaliitlane Mai Treial kutsus kõiki üles mõtlema sellele, kuidas luua toimiv joomist ohjeldav süsteem, kujundada ühiskonna hoiakuid alkoholi suhtes vähem soosivaks ning keelata reklaam, mis jõuab just enamasti laste ja noorteni.

Riigikogu menetleb eelnõu edasi sügisel, muudatusettepanekuid saab esitada 17. juunini.