Parder uuris teismeliste suhtumist alkoholi foorumipostituste põhjal ning sõnas, et neil on endi n-ö kultuur, mille järgi alkoholi tarbitakse. Uuritud postituste järgi leiavad noored, et õige vanus alkoholi joomisega alustamiseks on 15-16 ehk 9. klass.

Parderi sõnul on noored väga pragmaatilised ning hindavad riske, samas ei ole nende jaoks riski maandamise vahend alkoholi mittetarvitamine. Pigem küsitakse, kuidas purjujäämist vältida, millele on vastatud näiteks, et tuleb juua pika aja jooksul, juua palju vett, juua õli või süüa enne kõht täis.

Alkoholi tarbimist soodustavad uuringu järgi täiskasvanud, kes mõjuvad positiivse eeskujuna. Sama faktor võib olla alkoholi tarvitamist pärssiv, kui positiivne eeskuju alkoholi ei tarvita. Mõju paistab olema ka vanemate mõistmisel, näiteks on mõned vanemad lastele nõus ise alkoholi ostma, et need jooks seda nende silme all. Selline suhtumine paistab alkoholi mittejoomist soodustama.

Oluline faktor on ka reputatsioon. Üks poiss vedas näiteks kihla, et joob viie tunni jooksul liitri viina ning oli mures, et ega see ta elu ohtu ei pane. Parder märkis, et noormees arutles küll ohtude üle, kuid reputatsioon oli talle siiski olulisem.

Eeskujud mängivad suurt rolli

Kui teismelistele öeldakse: „Ärge jooge, sest te võite purjus peaga ujuma minna ja ära uppuda,” vastavad nad: „Selge, meiega võib õnnetus juhtuda. Järelikult me ei pea oma pidu mitte järve ääres, vaid metsa sees. Seal veekogu puudub.”

Nagu näitas tervise arengu instituudi (TAI) uuring, ei pruugi alaealistel alkoholi ostmisega probleeme tekkida. Samas lastakse seda ka endale osta eluheidikutel või vanematel-sugulastel. Postitutes on mainitud näiteks õe meest, sõbranna tädi ja kasuisa.

TAI spetsialist Mariliis Tael märkis oma ettekandes, et noorte alkoholi tarbimine on küll vähenenud, kuid see on siiski suur probleem ja joomisega alustatakse väga vara. 15. eluaastaks on enamik noortest alkoholi tarvitanud ning ligi pooled end vähemalt kaks korda purju joonud.

Siinkohal on oluline mainida, et 47 protsentist inimestest, kes alustasid joomisega enne 14-aastaseks saamist, said hilisemas elus alkoholisõltlased. Pärast 21. eluaastat alkoholi joomisega alustanutest oli sõltlaseid vaid 9 protsenti.