„Levinud on arvamus, et alkohol aitab suhtlemisele kaasa, samas ei taheta teadvustada seda, kuidas alkohol võib käitumist negatiivselt mõjutada ning seetõttu suhteid või mainet rikkuda,“ ütles Tervise Arengu Instituudi projektijuht Triin Ülesoo.

„Lisaks, kui ärevust ja igavust pidevalt alkoholi abil lahendada, ei õpigi inimene kunagi enesekindlalt suhtlema või loovalt põnevaid tegevusi ette võtma. Soovitame mõnikord teha eksperiment – proovida, kuidas on koosviibimistel olla vähema alkoholiga ja panna tähele, mis on erinev.“

Ülesoo lisas, et kahjuks tunnevad paljud, kes on otsustanud vähem juua, sotsiaalset survet. „Tegelikult on igaühe vaba valik, kas juua või mitte, ja ilma alkoholita ajaveetmine võiks olla asi, mida ei pea hakkama põhjendama,“ lausus Ülesoo.

Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvart tõdeb, et ühiskond on just nii tugev, kui on tema liikmed. „Seega on meie igaühe kohus olla lapsevanema, sõbra ja kolleegina eeskujuks ning toeks nõrgematele ja noortele. Neid, kes ei suuda negatiivsetele ahvatlustele „ei“ öelda, mis on aga eeskätt kahjulik inimesele endale, on meie kõigi kohustus aidata ja toetada, pakkudes neile isiklikku eeskuju,“ nentis Kõlvart.

„Vaba aeg ja alkohol ei pea tingimata käsikäes käima, vaba aega saab mitmeti meeldivalt sisustada. Mina kutsun siinkohal kõiki sportima – igasugune liikumine tekitab samamoodi hea enesetunde, parimal juhul isegi hasardi ja sõltuvuse spordist. Rääkimata tugevamast tervisest, mis on meie kõigi elu pant,“ lisas Kõlvart.
Uutmoodi kogemuste pakkumiseks tuuritab kampaania raames mööda Eestit tasuta elamuspark. Üritustel on vinged atraktsioonid: oma võimeid saab proovile panna surfilaua rodeol, virtuaalse reaalsuse mängudes või üheksa meetri kõrguselt õhkpatja hüpates.


Toimub ka inimlauajalgpalli turniir. Kogu tegevust juhib Daniel Levi Viinalass ja õhtu naelaks on ansambel Würffeli kontsert. Osalejate vahel loositakse välja ohtralt auhindu – peavõiduks on boolingu, seikluspargi ja veekeskuse külastusest koosnev elamuspakett.


„Rohkem elu“ elamuspark on avatud homme, 13. mail Tallinnas Vabaduse väljakul. Üritusele sisse pääsemiseks peab olema kaine.

Kuigi Eesti ühiskonnas üldiselt on alkoholitarvitamise tase väga kõrge ja alkoholi tarvitatakse tihti suurtes kogustes, eesmärgiga ennast purju juua, on siiski positiivse trendina võimalik välja tuua, et 18–29-aastaste noorte hulgas on tugevalt tõusmas nende osakaal, kes alkohoolseid jooke ei joo. Kui 2012. aastal oli neid Eesti konjunktuuriinstituudi andmetel 14 protsenti, siis 2014. aastal juba 27 protsenti. See tähendab, et iga neljas noor ei soovi alkoholi tarvitada.

Kampaania veebilehel www.alkoinfo.ee saab teha testi, et määrata, millist tüüpi alkoholitarvitaja inimene on, ning antakse soovitusi ja nippe, kuidas vähema alkoholiga aega veeta, pidusid pidada ja vähem juua. Teavituskampaania hõlmab lisaks veebilehele tele- ja raadioklippe, välireklaame ning internetireklaame.

Kampaaniat rahastab Euroopa Liit Euroopa sotsiaalfondi toetuse andmise tingimuste „Kainem ja tervem Eesti“ raames.