Esmaspäeval algava kampaania käigus pannakse üle Eesti välja plakatid, millel on kujutatud noori HIV-positiivseid inimesi.

15aastane Robert ütleb plakatil: “Fuck, ma ei ole ju mingi narkomaan tegelt — see käibki kõige rohkem ajudele. Ainult kaks korda ma üldse süstisingi. Heroiini ja …HIV-d.”

16aastase Maria tekst plakatil on: “See polnud isegi mingi ühe-öö-lugu — ma tundsin teda juba ammu. Seekord polnud lihtsalt kondoomi. Nüüd on alati kaasas. Kondoom ja … HIV.”

Tauts selgitas, et see jutt pole Mariale ja Robertile suhu pandud, nii räägivad aidsi ennetuskeskusesse pöörduvad noored.

Plakatitel kujutatud Maria ja Robert pole tegelikult siiski HIV-positiivsed, kuid päris-positiivseid, kes oleks olnud nõus avalikustama oma viirusekandluse, ei õnnestunud kampaania korraldajail üritusse kaasata, kuivõrd Eestis on HIV-positiivsetesse äärmiselt negatiivne suhtumine, ütles kampaaniat korraldava MTÜ Future projektijuht Anneli Teppo.

Kampaania eesmärk pole hirmutada, vaid rõhutada valikute tegemise olulisust, ütles aidsi ennetuskeskuse spetsialist Kristina Tauts esmaspäeval ajakirjanikele. Kampaania tahab panna noortele südamele, et nad enne oma valikute tegemist mõtleks, sest tagajärg võib olla pöördumatu, lisas ta.

Esmaspäeval algav üleriigiline kuu aega kestev kampaania on jätkuks eelmisel aastal korraldatud kampaaniale “Negatiivne eeskuju”, millele omakorda eelnes 2000. aasta detsembris toimunud kampaania ööklubides.

Tautsi hinnangul ööklubide projekt õnnestus, sest pärast seda kasvas ennetuskeskuse külastajate arv, kes polnud HIV-positiivsed, vaid kes lihtsalt tahtsid rohkem infot aidsi kohta.

Tänavune kampaania raames kasutatakse väliplakateid, teleklippe, plakateid trollides ja trammides, toimuvad üritused ööklubides. Lisaks toodetakse infomaterjale ja kampaania reklaamtooteid, mille omanikeks on võimalik saada nii kampaania läbiviimise ajal kui ka järgneva suve jooksul.

Ennetuskampaania läbiviijaks on MTÜ Future koostöös aidsi ennetuskeskuse ja riikliku HIV/aids ennetamise programmiga. Projekti rahastavad haigekassa ja Philip Morris Eesti.