"See on loogiline jõudemonstratsioon näitamaks, et Venemaa võib vabalt teha, mida ta tahab selles delikaatses piirkonnas," ütles Alatalu Delfile.

"Proovitakse Lääne reageeringut, kas tehakse välja või ei tehta välja. Läti protestib praegu väga selgelt, aga nüüd on oluline see, kas mõni teine veel protestib või vaadatakse sellele asjale läbi sõrmede," lisas ta.

Alatalu sõnul ei ole suurt vahet, kas jõudu näidatakse Lätis või Eestis. "Me oleme lihtsalt sellises piirkonnas, et ühte meist kasutatakse. Ma arvan, et Leedu suhtes nad seda ei oleks teinud. Seal on Kaliningrad ja see on liiga lähedal Saksamaale."

Pannakse paika uus julgeolekuarhitektuur

Eile ja täna on Prantsusmaal koos Medvedev, Merkel ja Sarkozy, kes arutavad uut Venemaa poolt välja pakutud julgeolekuarhitektuuri. Alatalu ütles, et selles osas tuleb suurem otsus detsembri alguses Kasahstanis Astanas toimuval OSCE tippkohtumisel, mis on esimene tippkohtumine pärast 1999. aasta tippkohtumist Istanbulis, kus Venemaa president Boriss Jeltsin lubas Venemaa nimel Venemaa sõjaväebaaside likvideerimist Gruusias ja Moldovas.

"Need lubadused on dokumentides konkreetselt kirjas. Ja siis läks niimoodi, et Venemaa ei täitnud oma lubadusi ja tänu sellele järgmised OSCE iga-aastased kohtumised ei toimunud tipptasemel, sest oli selge, et uut kokkulepet ei tule nende baaside osas," sõnas Alatalu

Alatalu rääkis, et baaside lugu lõppes Gruusia sõjaga. "See oli ju tegelikult nende baaside lahendamise küsimus, ainult jõupositsioonilt, sest Venemaa ei täitnud oma lubadusi. Nüüd on Gruusia sõjast möödas kaks aastat ja tehakse esimene katse kõrgemal tasemel ümber hinnata seda seisu, mis pärast Istanbuli kohtumist on kujunenud ja mille kõige värvikamaks elemendiks on kahtlemata sõda Gruusias."

Alatalu sõnul kannab sõjalennukite sisenemine Läti õhuruumi sama eesmärki, mis sõda Gruusias, ainult et väiksemal tasemel. "Sel hetkel kui terve Euroopa ja Ühendriigid ja Kanada tulevad kokku. See on märguanne kõigile ja täiesti tüüpiline, normaalne käik Venemaa välispoliitika käekirja teades ja tundes."