"Ma ei teeks sellest põhimõttelisi järeldusi," ütles Alatalu Delfile. "On mugav öelda, et ta peaks näitama üles pahameelt Soome suhtes, aga kui tuletame meelde viimaste päevade uudiseid, kus Soome andis tellimuse sisse Vene Rosatomile, siis Soome on end selles suhtes hästi ülal pidanud."

Sestap ongi Alatalu arvates vale järeldada, nagu üritaks Venemaa Soomet millegi eest karistada. "Soome väärtus võrreldes sellega, mida praegu teeb näiteks Saksamaa Venemaa suhtes, on ju hoopis teine tase. Ma pakuks välja, et tegemist oli lihtsalt tööõnnetusega, mis omakorda näitab seda, et Venemaa on hetkel liialt hõivatud oma kõige suuremate partneritega. Need, kes vastutavad väiksemate ja keskmiste partnerite eest, pole saanud Putini juurde löögile."

Alatalu lisas, et Putin võis olla hõivatud ka järelkajaga, mis tekkis pärast tema üleeilset avaldust Vene riigiduumale. "Selles paratamatus ülimas tähelepanus võis tekkida olukord, kus mõned liinid välispoliitikas jäid vajaliku tähelepanuta."

Lisaks võib Alatalu sõnul olla põhjuseks see, et kuna eile kohtus Putin erakorraliselt Prantsusmaa presidendi Francois Hollande'iga, ei jäänud tal planeeritud tegevusteks, mille hulka võis kuuluda ka Soome iseseisvuspäeva õnnitlustele alla kirjutamine, lihtsalt aega ja ruumi.

"Kogu see kohtumine venis ja see võis eile kogu Putini tööplaani niivõrd sassi lüüa, et igasugused protseduurid, mis olid ette nähtud, võisid ära jääda, ja inimesed, kes pidid tema juurde saama, ilmselt seda ei saanud," ütles Alatalu.

"Ilmselt see näitab samas ka seda, kuivõrd kõik asjad on Putini enda käes. Kuna Putin ise oli tõmmatud neljaks-viieks tunniks oma töögraafikust välja, siis võis juhtuda, et selline käik unustati ära või jäi lihtsalt tegemata."

Soome infoportaal Verkkouutiset teatas täna, et Venemaa president Vladimir Putin ei õnnitlenud sel aastal oma Soome ametivenda iseseisvuspäeva puhul.

Venemaa presidendi koduleheküljel õnnitlussoovi laupäeval ei ilumunud ja idanaabri õnnitlustest ei ole teatanud ka Soome presidendi kantselei. Mullu õnnesoov läkitati.