Alatalu sõnul näitab Venemaa teatud sorti musklite mängu ja samal ajal on see hea võimalus haarata initsiatiivi rahvusvahelistes suhetes. "Kuigi START leping sõlmiti suhteliselt ruttu, on praegu siiski ebaselge, kuidas Ameerika kongress seda ratifitseerib," ütles Alatalu Delfile.

"Venemaal on praeguses olukorras kasulik demonstreerida ennast algatava poolena ja samal ajal viidata sellele, et kui te ei kiirusta kokkulepetega, siis on alati võimalik ka halvim stsenaarium. Samas on selge, et riigijuhtide vahel ei oleks nii aktiivset suhtlemist, kui kõik mõtleksid selle halva stsenaariumi peale," arvas Alatalu.

Alatalu hinnangul on selge, et Venemaa otsib oma kohta maailmas ja üritab selleks dikteerida oma tingimusi. Üks koht selleks on Alatalu sõnul kindlasti homme algav OSCE tippkohtumine Astanas, kus Lääne riikidel on oma huvid mängus ja Venemaal enda omad.

"Praegu on kõige sobivam hetk veel kord end selle tippkohtumise eel näidata. Laias laastus on see lihtsalt Venemaa võitlus oma uue koha pärast välja kujunenud ja muutuvas maailmas," lausus politoloog.

Venemaa president Dmitri Medvedev rääkis tänasel pöördumisel rahvaesindajatele ja kõrgematele riigiametnikele, et Venemaa ja USA vahel võib puhkeda uus võidurelvastumine, kui ei õnnestu kokku leppida ühises globaalses raketitõrjesüsteemis.

Juhul kui sellist kokkuleppet ei saavutata, "tuleb meil võtta vastu otsus uute rünnakuvahendite paigutamise kohta," ütles Medvedev.