Alatalu ütles, et Euroopa Liidus ja ka NATOs ootab ees küllaltki tõsine suude puhtaks rääkimine, sest Liibüa konflikt näitab kõige paremini, et jutt sellest, et Euroopa Liit toimib konsensuse alusel ja ajab ühtset välispoliitikat on jama. "Tõenäoliseks saab, et nii Euroopa Liidu, kui NATO siseselt tekib mingisugune grupeerumine. Ühed riigid, kellel on üks seisukoht ja riigid kellel on teistsugune seisukoht. Siin peab toimuma tõe selginemine, ei NATO ega Euroopa Liit pärast säärast grupi liikmete käitumist ei saa olla enam see, mida ta oli enne seda konflikti," lausus Alatalu Delfile.

Alatalu sõnul on selgelt näha, et kogu sellest operatsioonist on kõrvale jäänud põhjamaad, Ida-Euroopa ja ka Türgi, tänu millele ei saagi rääkida, et on tegemist NATO operatsiooniga. "Kõik taandatakse viiele riigile."

"Formaalselt küll kõik viitavad ÜRO resolutsioonile, aga sisuliselt otsused tegi ju G8. Praktiliselt kolm riiki otsustasid. Prantsusmaa tegi esimese avalduse, seejärel selgelt öeldi, et Ameerika Ühendriigid, Prantsusmaa ja Inglismaa langetasid selle põhilise otsuse," märkis Alatalu.

Alatalu sõnul on tähelepanuväärne veel see, et ühed riigid alustavad ja teised riigid, kui sõda on juba reaalsus, hakkavad selle protsessiga liituma. Tekivad grupid, need, kes liituvad üks päev pärast sõja algust, teised, kes liituvad teisel päeval pärast sõja algust jne. "Siin on näha, et üks grupp riike otsustab ja teised osutuvad lihtsalt kaasajooksikuteks. See ei ole normaalne ühtne välispoliitika."

Alatalu ütles, et ÜRO resolutsiooni formuleering oli ka väga
laialivalguv. "See lubas lihtsalt lennukeelutsooni. See on väga laialt tõlgendatav asi," sõnas Alatalu.

ALatalu hinnangul on tähelepanuväärne välisminister Urmas Paeti avaldus,et Eesti ÜRO üksikriigina ei kaalu võimalusi selles sõjalises protsessis osaleda. "Paet defineeris meid ÜRO üksikriigiks, mis on parasjagu hämmastav, sest me oleme siiski Euroopa Liidu ja NATO liikmesmaa, ta ei esitlenud seal Eestit kui Euroopa Liidu ja NATO liiget. Ma arvan, et samasuguseid distantseerumisi on ka mõne teise välisministri avalduses. Aga kõik saab selgeks homsel Euroopa Liidu välisministrite kohtumisel."