"Eesti eurovoliniku teemat on sel aastal võimu kontrollitavas meedias aeg-ajalt, mis on kindel märk, et midagi on korrast ära, tõstatatud, ent kõik on jäänud sinnapaika," rääkis Alatalu. "Ilmselt lootuses, et küllap valitsuse teinepool senise seisuga lepib. Samas oli IRL liider Mart Laar juba kahest poliitilisest suurtehingust - Kallase-Savisaare renomeede puhastamiseks loodud ühisvalitsus 2002-2003 ja Kallase-Partsi salalepe, mis tegi Kallasest Eurokomisjon aseesimehe kohale ja jättis respublikaanid tühjade kätega - kõrvale jäetud ning lihtsalt oli aeg häält teha."

Alatalu märkis, et Euroopa tipus pole ükskõik, kas on tegu vähemust esindava liberaali ehk Siim Kallasega või suuri fraktsioone esindava konservatiivi või sotsiga.

"Seega seletub Mart Laari segasevõitu jutt lihtsalt – selle taga on Euroopa kahe suurima poliitjõu rahulolematus Eesti praeguse valiku parteilisusega. Öeldu põhjal peaks olema selge, et kui juba Kallast asendada, siis kust asemikku otsida."

Õppejõud ja endine riigikogulane Alatalu oletas, et voliniku rahulikku kaalumist pärsib kindlasti teadmine, et Kallas läks Euroopasse peaministrina. "Kõigi naabrite volinikke, endised ministrid, silmas pidades oli selge liialdus. Kipume liig sageli üle oma varju hüppame. Lastes silme eest läbi teiste riikide volinikud, nende kompetentsi, keele- ja esinemisoskused, võib rahulikult öelda, et pole hullu midagi - meil jagub läbilöögivõimelisi tegijaid."

Alatalu pakub: "Miks mitte endine suursaadik, välsiministeeriumi ekskantsler ja praegune Euroopa kõrge ametnik Matti Maasikas, kui ta on valmis loobuma niigi võimalusi pakkuvast ametist Brüsselis, või ministri pagasit omav Taavi Veskimägi. Seda rääkides praeguse valitsuskoalitsiooni baasil, sest loota võimuseltskonnalt seda, et nad eelistaksid kedagi väljaspool endid, on liiga palju soovida. Ja ikkagi tuleb kõhklematult ja pidevalt avalikult arutleda kõikide Euroopas hakkamasaavate kandidaatide üle, sest teinekord kukub valitsus ka siis, kui seda enam ei loodagi."