Alatalu tunnistas, et erinevalt Leedust ja Eesti pealinnadest on Riias nüüd venelasest linnapea ja samasugust edu loodetakse vene parteidele ka Läti üldvalimistel, kus küsimus ei ole peaministri kohas, vaid selles, et üks kahest venelasi esindavast valimisliidust saaks kindla koha kätte ka tulevases Läti valitsuses.

"Ma küll praeguse seisu põhjal ei ennustaks, et toimub radikaalne läbimurre, et vene erakond pääseb ka Läti valitsusse. Võimalik on ka niisugune koalitsioon, kus on esindatud kolm põhiliselt lätlastest koosnevat erakonda ja neile annab toetuse koalitsioon, kus on ka venelased esindatud. Siin ei saa eeldada seda, et edu valimistel tähendab ka automaatselt valitsuskoalitsiooni pääsemist," rääkis Alatalu Delfile.

Alatalu põhjendab oma seisukohta sellega, et Lätis on poliitika üle otsustajate ring läinud väga väikseks ja otsustavad mitte erakonnad, vaid pigem erakondade liidrid. "Kõik sõltub nüüd nende nn Läti oligarhide arvamusest, kas nad lähevad sellele variandile välja või mitte ja määravaks on igal juhul see konkreetne toetus, mida iga valimisliit eraldi nendel valimistel saab," märkis Alatalu.

"Siiani on olnud Läti parlamendis selline seis umbes veerand või kuni veerand kohti on kuulunud venekeelset elanikkonda esindavate erakondadele, aga nad on alati jäänud valitsusest välja," lisas politoloog.