Alatalu ütles Delfile, et uue valitsuse moodustamisega ta eestlaste vabastamist ei seostaks, sest üksmeelest Liibanonis on vara rääkida.
Alatalu tuletas meelde, et valitsus sai küll moodustatud, aga samal ajal, kui valitsusprogramm kinnitati, lahkus opositsioon saalist.

"Rääkida sellest, et Liibanonis on saavutatud üksmeel ja leppimine, on natukene ennatlik, küll aga võis otsuse langetamine, kuna Liibanon oli kuus kuud ilma valitsuseta, soodustada seda, et kõik muud asjad said ka lahendatud, kaasaarvatud see, et mõne klanni pealikule anti korraldus lahendada ära probleem kinnivõetud Eestlaste vabastamisega," rääkis Alatalu.

Prantsusmaa osa ei saa alahinnata

Alatalu ütles, et pingete jätkumise tõttu Süürias, on ka suurriikide osa ja nende tegevus selles piirkonnas suurenenud ja sellega seoses ei saa alahinnata Prantsusmaa osa eestlaste vabastamisel. "Ka see, et prantsuse ajakirjanikud ja telejaamade esindajad olid esimesena kohal räägib väga palju," sõnas Alatalu.

Alatalu meenutas ka, et kui jalgratturid tegid oma teise videopöördumise, siis see oli ikkagi adresseeritud otseselt kolme piirkonna, riigi juhi ja ka Prantsusmaa presidendi poole. "Ka selles informatsioonis, mida viimati vahendas ühe röövitud jalgratturi isa Käosaar, oli juttu Prantsusmaa vahendusest. Meil tuleb tõesti igaljuhul olla tänulikud, et selles konfliktis oli meil olemas kindel liitlane ja tugi - Prantsusmaa presdendi ja valitsuse näol," märkis Alatalu.

"Tänu nende aktiivsusele selles piirkonnas tervikuna õnnestus ka selline positiivne lahendus. Sest nii või teisiti tuli ka Liibanoni tegelastel mõelda selle peale, et meie jalgratturid esindavad Euroopa Liitu ja Euroopa Liidul on praegu kogu selles Lähis-Ida probleemistikus väga suur osa kanda."

Plusspunktid võtab Hizbollah

Alatalu sõnul sai Liibanoni valitsus eestlaste vabastamisega kindlasti krediiti. "Siinkohal juhiks ka tähelepanu sellele, et sinna uude valitsusse kuuluvad ja põhituumiku moodustab Hizbollah liikumine, kes kuni viimase ajani Ameerika Ühendriikide, kui ka Euroopa Liidu nn mustades nimekirjades oli," märkis ta.

Alatalu lisas, et nüüd on juba küsimus püsti pandud, et vähemalt Hizbollah tuleks nendest nimekirjadest, kus figureerib ka Hamas, välja võtta. "Kui me seda aspekti silmas peame, siis see oli muidugi Liibanoni praegusele valitsusele plussiks."