"Mahakirjutamine, variautorsus ja plagieerimine on ühe ja sama puu eri oksad," ütles Karis Delfile. "Hariduspettust ei tohi tolereerida, see ei ole mitte ainult eetilise tasandi küsimus, vaid kõigel sellel võivad olla katastroofilised tagajärjed reaalses elus."

"Kas me oleme valmis laskma enda südant opereerida kirurgil, kes südant käsitleval eksamil sai läbi näiteks 51 punktiga 100st ja sedagi pinginaabrilt maha kirjutades?" küsis Karis. "Või oleme nõus jooma tervisejooki, mille ohtust kinnitab keemik, kes oma lõputöö variautorilt 30 euroga ostis?"

Karise sõnul käitutakse maailma tõsiseltvõetavates ülikoolides pettusega vahelejäänutega väga üheselt. "Nad ei saa mitte teistest kehvemat hinnet, vaid eksmatrikuleeritakse otsekohe. Ja kõik," tõi Karis välja karmi tõe.

Rektori ametiajal on Karis probleemi üht tahku – variautorsust – käsitlenud eelmise aasta märtsis ilmunud loos "Variautorite aeg".

IT Kolledži loogika ja algoritmiteooria õppejõud Peeter Lorents kukutas enda aine eksamil läbi 135 õppurit ning kutsus eile Delfile antud intervjuus akadeemilist üldsust üles alustama sõda mahakirjutamise vastu.

Eksami läbisid selleks vajaliku punktisummaga vaid üheksa tudengit. Eksamil läbikukkunud tudengid nõuavad juhtkonnale esitatud petitsioonis tema vallandamist, süüdistades õppejõudu rassisimis ja solvamises.