Alaküla ei ole veel otsustanud, kas ta enese väljaviskamise otsuse vaidlustab või mitte. See sõltub tema sõnul paljudest asjaoludest. “Eelkõige lähtub minu tegevus sellest, et see organisatsioon oleks tugev,” tähendab ajakirjanike liidu endine juht. “Mulle läheb selle organisatsiooni hea käekäik väga korda.”

Alaküla juhib tähelepanu sellele, et enne tema väljaviskamise uudist ületas ajakirjanike liidu tegevus uudiskünnise aasta tagasi, mil toimus liidu kongress. Seevastu novembri alguses Tallinnas toimunud suur rahvusvaheline ajakirjanike konverents ei pälvinud mingisugust meediakajastust.

Alaküla meenutab sedagi, et väljaviskamisele eelnes tema ettepanek, et liidu juhatusest võiks ennast taandada sotsiaaldemokraat Marianne Mikko. “See on kirjutamata tava, et kui keegi valitakse poliitilisse kogusse, siis taandab ta ennast juhatusest,” selgitab Alaküla.

Liidu juhatus kuulas Alaküla ettepaneku ära, kuid otsustas praegu europarlamendis tegutsevale Mikkole taandumisettepanekut mitte teha. Peale Mikko kuulub ajakirjanike liidu juhatusse veel teinegi sotsiaaldemokraat, Eduard Odinets.

Väljaviskamise otsus sündis eelmisel neljapäeval liidu juhatuse liikme Alaküla enda juuresolekul, kahest vastuhäälest üks oli Alaküla enda oma. Kes oli teine tema väljaviskamise vastu hääletanu, seda keeldub Alaküla ütlemast. Kuus liidu juhatuse liiget hääletas Alaküla väljaviskamise poolt. Väljaviskamise põhjendus oli “liidu mainet kahjustav tegevus”.

Ajakirjanike liidu juhatus ei ole oma otsust veel protokolliks vormistanud ja selle pärast keeldub Alaküla seda lähemalt kommenteerimast. Ta märgib aga, et koosolekul oli kuulda vastuolulisi väiteid. Ka otsuse sisu ja protseduur oli tema hinnangul segane. Seda, kes tema väljaviskamise ettepaneku tegi, ütleb ta end mitte mäletavat.

Eesti Ajakirjanike Liidu praegune juht Ene-Maris Tali keeldus Delfile suulisi kommentaare jagamast. Esmaspäeval keeldus ta Alaküla teemast rääkimast põhjendusega, et tal on tähtis koosolek. Teisipäeval keeldus ta telefoniintervjuust väites, et ta soovib oma vastustes olla äärmiselt täpne ning kõige öeldu eest vastutada — ega saa sellepärast telefonitsi küsimustele vastata, sest telefoniintervjuu võimaldab mitmeti mõistmist. Lubatud kirjalikud vastused jättis Tali Delfile saatmata.

Praegu Kesknädala peatoimetajana töötav Alaküla kaotas Edgar Savisaare aegse Tallinna linnavalitsuse meediadirektori ametikoha napilt enne Tõnis Paltsi linnapeaks teinud võimupööret. Tookord käis Reformierakond keskerakondlikus propagandas süüdistatud Alaküla lahtilaskmise välja kui võimuliidu püsimise tingimuse, kuid Alaküla enese kirjutatud lahkumisavaldus Savisaare võimu Tallinnas ei päästnud.