Sotsiaalministeeriumis valminud eelnõu kohaselt tekib võimalus alaealine ka tema tahtest sõltumatult saata sõltuvushäirete ravile ka siis, kui sellega kaasneb alaealiselt vabaduse võtmine.

Praegused seadused ei võimalda sõltlasest alaealist tema tahtest sõltumatult ravida, nentis sotsiaalministeerium eelnõu seletuskirjas, vaid vaja on tema nõusolekut.

"Samas ei pruugi alaealine sõltuvusest ja east tingituna olla võimeline abi vajadust adekvaatselt hindama ning võib keelduda nõusoleku andmisest või antud nõusoleku tagasi võtta. Kui alaealist ei õnnestu veenda oma otsust muutma, siis tuleks kehtiva õiguse kohaselt abi andmine lõpetada," seisab seletuskirjas.

"Katkendlik abi andmine muudab aga võimatuks või vähendab oluliselt abi eesmärkide täitmise võimalust – alaealise sõltlase võõrutamist sõltuvusest ning alaealise naasmist talle eakohaste sotsiaalsete tegevuste ja igapäevaelu juurde," nentis ministeerium.

Antud probleemile on tähelepanu juhtinud ka õiguskantsler.

Vabaduse võtmine ei tohi olla meelevaldne, see tähendab, et vabadust ei tohi võtta seadusliku aluse ja asjakohase kohtuliku kontrolli puudumiseta. "Euroopa Inimõiguste Kohus on viidanud seoses psüühiliselt haigete, alkohoolikute ja narkomaanidega, et selle kategooria isikute kinnipidamine võib olla õigustatud ka nende huvidest tingituna, mitte üksnes lähtuvalt ajutisest ohust avalikule turvalisusele. Samas ei tohi alaealiselt vabaduse võtmine olla meelevaldne. Tuleb tagada, et nii alaealine ise kui tema seaduslik esindaja saaksid seaduses ettenähtud alustel kohtu ees vaidlustada rakendatud piirangu põhjendatuse ja seaduslikkuse," seisab seletuskirjas.

Eelnõu kohaselt alaealiste sõltlaste taastusabi lisakulutusi ei too. Seaduse jõustumise ajaks on planeeritud 1. jaanuar 2013.