USA president Bush jõuab Eestisse 27. novembri õhtul, ametlikud kohtumised on planeeritud 28. novembriks. Samal päeval sõidab ta ka NATO tippkohtumisele Riiga, kirjutab SL Õhtuleht.

Kui Bush mullu 6. ja 7. mail Riias viibis, oli tavaelu häiritud terve nädala.

Tähtis külaline tuleb Tallinna esmaspäeva õhtul. Teisipäeval peaks teoreetiliselt kõikjal olema töö- ja koolipäev. Vaba päeva andmisele pole Eestis veel mõeldud.

Lätile läks vähem kui ööpäev Bushi võõrustamist maksma 50 miljonit krooni, meie valitsuse pressiesindaja Inga Jagomäe summat nimetada veel ei oska.

Bushi saatis Riias 700 turvameest, nõunikku ja ajakirjanikku. Neist 250 olid ihukaitsjad. Kõikjal, kuhu Bush sõitis, palistasid teeäärseid katuseid snaiperid, tänavatel olid koertega USA eriagendid, kõigil automaadid kaelas. Kesklinnas lookleval jõel olid paatides Läti sõjaväelased.

Asjatundjate hinnangul ei jää tuumakohver Bushist kunagi kaugemale kui 100 meetrit. Presidendi ümber oli pidevalt ihukaitsjatest inimkilp. Bushi käeulatuses olid ka nn sidemehed, et president saaks sekundi jooksul ühenduse mis tahes punktiga maailmas.

Bushi auto võib sõita 200-kilomeetrise tunnikiirusega ja peab vastu miiniplahvatusele.

Eesti julgestuspolitsei pressiesindaja Martin Luige ütles SL Õhtulehele: “Kindel on see, et 27. ja 28. novembril on Tallinnas oodata liikluskorralduse muudatusi. Politsei teavitab kindlasti nii avalikkust kui objektide omanikke aegsasti kõigist ümberkorraldustest.”

Tallinna lennujaama turundusdirektor Eduard Tüür kinnitab, et lennugraafikud muutuvad seoses Bushi saabumisega kindlasti.