2012. aastal astus Eesti kaitseväes ajateenistusse kokku 3406 kutsealust, selgus eile kaitseväeteenistuse komisjoni istungil, kus kaitsevägi ja kaitseressursside amet andsid ülevaate kaitseväeteenistuskohustuse täitmisest möödunud aastal.

„Väheneva rahvastiku tingimustes on ajateenijate suur arv hea tulemus,“ ütles kaitseressursside ameti peadirektor Kairi Rikko.

35 protsenti kutsealustest astus teenistusse vabatahtlikult, avaldades ise selleks soovi. Kaitseministeeriumi kantsleri Mikk Marrani sõnul on vabatahtlikult teenistusse astunute arv aasta-aastalt tõusnud. „See, et järjest rohkem kutsealuseid tuleb omal algatusel aega teenima, peegeldab ajateenistuse populaarsust ja kaitseväe usaldusväärsust ühiskonnas,“ ütles Marran.

Marran lisas, et hiljuti valminud arvamusuuringu tulemused näitavad, et ajateenijate rahulolu ajateenistusega on kõrge – 69 protsenti ajateenijatest jäi oma teenistusajaga rahule.

Ajateenistuse korraldamisel valmistab jätkuvalt probleeme noorte meeste tervis. Paljud mehed ei saanud ajateenistust lõpetada tervisemurede, eelkõige luu- ja lihaskonna haiguste tõttu. Küll aga vähenes 2012. aastal psüühikahäirete tõttu ajateenistusest väljalangenute protsent.

Kaitseväe peastaabi sõjalise valmisoleku ja mobilisatsiooni jaoskonna ülema major Argo Reidla sõnul jätkab kaitsevägi ajateenistusest väljalangemise põhjuste analüüsimist. „Harime väljaõppeinstruktoreid füüsilise treeningu meetodite osas ja kohendame ajateenijate treeningkava. Koos kaitseministeeriumiga teavitame üldhariduskoolide kehalise kasvatuse õpetajaid rohkem sellest, millised on kaitseväe ootused noormeeste füüsilisele vormile,“ rääkis major Reidla.

Ajateenistuse lõpetanud määrati reservväelastena sõjaaja ametikohtadele ja nad on valmis vajadusel Eestit kaitsma. Reservväelaste oskuste täiendamiseks ja lihvimiseks kutsutakse ajateenistuse läbinud mõne aja jooksul reservõppekogunemistele.

Kaitseväeteenistuse komisjon on kaitseministeeriumi kantsleri juhitav komisjon, mis kuulab kord aastas ära kaitseressursside ameti peadirektori ja kaitseväe juhataja aruanded kaitseväeteenistuskohustuse täitmisest. Istungi alusel valmib kaitseministri iga-aastane ettekanne vabariigi valitsusele.