Veel 2011. aastal, mil erakonna kongressil kandideeris Edgar Savisaare vastu esimeheks Jüri Ratas, oli Savisaare võit küllalt selge. Mullu novembris võttis sama tee ette Kadri Simson, tema lüüasaamine oli juba napp.

Eelmise aasta suvel ja sügisel järjest selgemalt välja joonistunud nn Simsoni leer on järjest erakonnasisest tuge kogunud, iga kord, kui Keskerakonnal või keskfraktsioonil on tulnud mõni koht hääletusega täita, on valimised kahe leeri vahel olnud pinevad ning kaalukauss on varemgi Simsoni leeri kasuks langenud, ometi ei olnud erakonna esimees Edgar Savisaar ise veel kordagi sisevalimistel lüüa saanud.

Veelgi varem, 2011. aastal toimunud Keskerakonna kongressil Edgar Savisaare vastu erakonna esimeheks Kandideerinud Jüri Ratas kogus 643 häält, kõigist hääletanud delegaatidest 41 protsendi toetuse. Savisaar korjas 925 häält.

Mullu novembris Jüri Ratas Keskerakonna esimeheks ei kandideerinud, kuid juhatuse valimistel sai ta siiski juba rohkem hääli kui Edgar Savisaar erakonna esimehe valimistel (Ratas sai 571 ja Savisaar 541 häält).

Esimehe valimistel saavutas aga Edgar Savisaar napi võidu Kadri Simsoni üle (Savisaar sai 541 häält, Simson) 486. (47% häältest).