Selgitame, mida näeb Venemaalt filmitud kaadritelt jõustruktuuride hingeelu tundev silm, kelle olukorra mõistmisel appi palusime.

Meid huvitav osa algab "Vesti v subbotus", kui Venemaa poolel teeb telelülitust reporter, kes räägib, et kohe hakkab Eesti-Vene piiril toimuma vahetus. Reporteri selja taha kaugemale jääb sild, mille teine ots on juba Eesti poolel ja lähemale kollane vahiputka, mille seest ja eest on ilmselt filmitud suur osa materjalist.

Kollane piiriputka, kaamera nr 1 on ilmselt seal

See videolõik on niisiis salvestatud väidetavalt otse enne vahetust. Samal ajal liiguvad siin aga autod, nii et tegelikkuses võib see video olla tehtud suvalisel hetkel – näiteks eelmisel hommikul. Ilm on küll sama udune nagu vahetusest filmitud kaadrites.

Järgmised kaadrid (al 00:19) näitavad kolme FSB auto tagatulesid: ühes neist autodest, ilmselt tagumises, istub juba Dressen, sõites Venemaale. Samast piiripunktist läbi sõitnud inimene tunneb ära Pihkva suuna - kaadrist on näha, et auto sõidab Pihkva poole. Siin pildil on näha ka Volkswagen buss (al 00:21), millega Eston Kohver kohale toodi. Tegevus toimub siin Venemaa- poolses piiripunktis, need on lahkuvad autod, operatsioon on juba läbi. Ehk reportaaži algusesse oli monteeritud juba klipp ärasõidust.

Pskovskaja oblast. Pildil olevas autos on ilmselt Dressen
Kolm FSB autot sõidavad minema

Kaamera vaatenurki ehk kaameraid on videos näha kolm: kaks vaatavad silda küljelt, üks silda kogu pikkuses Venemaa poolt vaadates. Kliki kaardil, et neid näha! Samuti on kaardile märgitud kolme FSB auto lahkumine, mida tegelikult näidatakse ajaliselt enne vahetuse toimumist.

Kolm kaamerat ja nende vaatenurgad


Kaamera number 1 (00:26, uuesti ja pikemalt al 00:46). See kaamera, mis asub ilmselt kollases putkas, mida on näha alguses, filmib üle kollase vahiputka ette pargitud tumesinise VW mikrobussi katuse ja näitab, kuidas Eesti poolelt tuleb kapo asedirektor Aleksander Toots, Vene poolelt läheb vastu FSB töötaja. Tundub, et video on läbi tumeda klaasi tehtud. See on sama kaamera, mis hiljem filmib Dresseni tulekut koos sama FSB töötajaga. (Sealt katuse kohalt ning VW tagaluugi juurest on filmitud kõik kaadrid, kus näha Eesti poolelt tulijad otsevaates.)

Toots ja FSB-lane tulevad vastastikku, nad näitasid kumbki käega, kus piir on. Toots on näoga kaamera poole ja on näha, et ta naerab. On praktiliselt võimatu, et need kaks teineteist ei tunne - ilmselt on nad juba Kohveri juhtumi raames vähemalt telefonitsi suhelnud. Sellele viitab ka nende omavaheline dünaamika - kumbki viipab käega naljatamisi sinna, kus arvab piiri jooksvat. See hetk on jõustruktuuride töötajate kollegiaalsusele omane sõbralik, ent valvas tögamine: ei taha me keegi üle piiri astuda, võib sest välja lugeda.

Filmitud kollasest putkast

Kaamera number 2 näitab silda algul eemalt, hiljem lähemalt ning Vene poolelt vaadates vasakult (al 00:41) Sellel on näha sama VW buss, millest tuleb välja Kohver. Võtab oma kaks kompsu ja sammub saatjaga sillale.

Eston Kohver võtab FSB mikrobussist asjad

Kaamera number 3 näitab silda külje pealt (al 00:31, uuesti al 00:49) ja siin on näha üsna lähedalt, kuidas Aleksander Toots ja FSB töötaja on keset silda kokku saanud ja asjatavad paberitega (00:31). Eesti poolelt poleks saanud sellist pilti teha, sest ei ole sellist optilist kohta (vt tausta 00:53).

Aleksander Toots ja FSB esindaja ajavad paberiasju
00:57 on näha, et üks kaameratest (1a), mis vaatab otse sillale, filmib silla otsas peatuva tumesinise VW mikrobussi tagaluugi juurest.

Ent selgelt on kaamerad ka silla Eesti-poolses otsas, üks neist jääb ka Vene poolelt filmitud videopildi vaatevälja (al 01:00).

Eesti piirivalvekaamera

Nelja isiku kohtumine silla keskel 00:49 - 01:13, kokku lõigatud kõigist kolmest vaatenurgast.

00:57 on hetkeks ilma udustamata näha ka Kohveriga sillale tulnud ja Dresseniga koos lahkunud FSB töötaja.

Dressen ja FSB-lane embavad. Siin on näha Eesti piirivalvekaamera, FSB-lase nägu ja kapo bussi juures seisvad ametnikud

On näha Aleksei Dresseni nägu – ta oli väga üllatunud FSB töötaja kallistusest, märkimisväärselt rõõmus ta ei paista. Kallistus oli tõenäoliselt rohkem lavastuslik element, sest FSB-lane teab ilmselgelt, et peagi saab temast väikestviisi telestaar.

Dresseni emotsioon

Aleksander Toots annab Eston Kohverile kätt ja paneb teise käe ümber Kohveri õla. Udustamata näost on näha, et naeratab, mehed vahetavad tervitussõnu.

Kohtumine sillal
Kohver ja Toots

Seejärel vaatab Kohver juba FSBlasest mööda liikununa Dresseni poole, ütleb midagi. Dressen vaatab, viipab rusikaga. Mehed on kapos aastaid koos töötanud, võimalus, et nad teineteist ei tea-tunne, on sisuliselt välistatud. Nendegi vaheline lühike suhtlus on jõustruktuuride ametivendade tervitus. Kas sooviti teineteisele edu või vastupidamist? Või oli see "küll me veel näeme!"?

Dresseni ja Kohveri põgus suhtlus sillal

Mida silla otstesse ootama jäänud kaaskonna liikmed kummalgi pool silla otstes teevad, kui silla keskel kohtutakse? Ei suurt midagi, nad on kaasas olukorra turvamiseks, mõlemad pooled näitavad natuke jõudu. Vähemalt ühel Eesti poolel bussi juures seisvatest musta maskiga kaitsepolitseinikust on käes automaat. Me eeldame, et nad on kapost, ent automaaturitel pole ühtegi tunnusmärki, mis viitaks, kes nad on või mis organisatsiooni kuuluvad. Nemad on ainsad peale Aleksander Tootsi, keda Eesti poolelt näeme. Automaadiga mees on mikrobussi juures valvel veel ka siis, kui Toots ja Kohver juba lähemale sammuvad.

Automaadiga kaitsepolitseinik paremal servas

Kes pargitud mikrobussis veel olla võis? Vaevalt, et kaitsepolitsei peadirektor Arnold Sinisalu ja siseminister Hanno Pevkur end seal peitsid, pigem ootavad nad Eesti "delegatsiooni" ja Kohverit piiripunktis.

Videos alates 01:13 on Dressen ise kaamera ees, seda Vene poolel piiripunktis intervjuud andes. 1:48 on näha, kuidas ta istub musta autosse, mis sama saatelõigu alguses (al 00:19) juba "ära sõitis".

Dressen istub Vene poolel autosse