"Julgen ajaloolasena siiski väita, et okupatsiooni olemasolu küsimuse arutamine pole tõesti viljakas - samuti, nagu ei arutata holokausti toimumise üle - mõlemad on paraku ajalooliselt tõesed faktid, mille eitamine ei muuda neid olematuks. Kindlasti pole kõnelemine nõukogude okupatsioonist Eestis (Baltimaades, Ida-Euroopas) usu küsimus, pigem on usu (loe: poliitiline) küsimus nimetatud okupatsiooni eitamine," ütles Pajur Delfile.

Ajalooteadlase arvates on sama kummaline ka seisukoht, nagu vabastanuks Punaarmee Euroopa fašismist. "Vaieldamatult aitas Punaarmee olulisel määral kaasa (aga ikkagi ainult aitas!) natsirežiimi purustamisele - fašismi, kui ideoloogiat, sõjalise jõuga aga purustada ei saa, samuti mitte sellest vabastada. Suure osa Euroopast, nii läänes, põhjas, kui ka lõunas, vabastasid siiski lääneliitlased, olgu siis ameeriklased või inglased, kanadalased, austraallased jne," ütles Pajur.

"Punaarmee paraku asendas Ida-Euroopas natsliku okupatsiooni kommunistliku okupatsiooniga, mistõttu sõna "vabastamine" kasutamine on täiesti kohatu, sama kohatu oleks väita, et Wehrmacht vabastas 1941. aastal Eesti."

Üleeile rääkisid Vene Erakonna Eestis esimees Stanislav Tšerepanov ja tema asetäitja Gennadi Afanasjev, et okupatsiooni teema arutamisele võiks kehtestada moratooriumi, sest praegusel hetkel on okupatsiooni fakt nende arvates usu, mitte kohtuotsuse küsimus.

"Küsimus on selles, et siin lähtub kõik kahtlemata perekonnast ja ajaloolisest mälust. Mõni kannatas Siberi laagrites, mõni koonduslaagrites, mõni sõdis ühel poolel, mõni teisel. On arusaadav, et me ei saa ega hakka siin rääkima millestki peale selle, et Nõukogude armee vabastas Euroopa fašismist. See on meie selge seisukoht," ütles Tšerepanov venekeelsele Delfile.

Vastuseks Vene Erakonna Eestis esimehe Stanislav Tšerepanovi eilsele avaldusele, ütles Vene Erakonnaga ühineda plaaniva sotside juht Sven Mikser, et erakond jätkuvalt taunib Eesti okupeerimist Nõukogude Liidu poolt.

Vene Erakond ütles hiljem, et nende viimasel kongressil antud intervjuudes erakonna esimees Stanislav Tšerepanov ja aseesimees Gennadi Afanasjev Eesti ei ole andnud hinnanguid või eitanud okupeerimist. Erakonna juhid püüdsid enda sõnul suunata ühiskonna tähelepanu sellele, et meie minevikule tuleb anda hinnanguid vastavuses 2002. aasta riigikogu avaldusega "Okupatsioonirežiimi kuritegudest Eestis," kus on märgitud, et "Saksamaa natsionaalsotsialistliku režiimi kuriteod on hukka mõistetud autoriteetsel rahvusvahelisel tasandil, kuid Nõukogude Liidu kommunistliku režiimi samaväärsed kuriteod on hukka mõistmata".