Kremli esindaja Aleksei Pavlov lükkas ümber väited selle kohta, et Venemaa on tõhustamas oma spioonivõrku, ning lisas, et Simm pole kunagi omanud mingeid seoseid ühegi Venemaa riikliku agentuuriga. Pavlovi sõnul on hetkel Venemaa prioriteetideks siseriiklikud küsimused, sealhulgas terrorism, kirjutab ajaleht New York Times.

“See ei ole just päris seline juhtum, kus me aktiveeriks oma rahvusvahelist võrgustikku,” kommenteeris Pavlov Simmi teemal.

“Simmi juhtum on tõsine märk sellest, milline on olukord tänapäeva maailmas,” rääkis USA ajalehele riigikogu julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjoni esimees Jaanus Rahumägi. “Samal ajal kui Lääne-Euroopa jälgis Lähis-Ida ja Aasiat, ehitas Venemaa Euroopas üles tõhusat süsteemi.”

Kaitsepolitsei komissar Andres Kahari sõnul ei olnud Simmil ligipääsu kriitiliselt olulisele informatsioonile nagu näiteks NATO küberkaitse keskus, Eesti ja välisriikide luurajate isikuandmed ning Tšehhi Vabariiki ja Poolasse kavandatava raketikilbiga seotud asjaolud. Samas pole NATO-le tekitatud kahju suurus selge ning NATO ekspertide rühm tegeleb hetkel Tallinnas juhtumi uurimisega. Ka NATO pressiesindaja James Appathurai ei hakka võimaliku kahju ulatusega spekuleerima.

Samas tõstatab Simmi juhtum alliansi jaoks mitmeid küsimusi seoses jätkuva laeienemisega. Aastaid on skeptikud kahelnud selles, kui palju suudavad endised idabloki riigid lääneriikide saladusi hoida.

RANDi analüütik Olga Olikeri sõnul peeti Eestit seni selles valdkonnas eriti hoolikaks. Näiteks 1990. aastatel olevat vastutavate ametnike seas olnud peamiselt kolmekümnendates eluaastates töötajad — kõik väidetavalt selle nimel, et hoida eemal ametnikke, kel nõukogude ajast pärinev suhetevõrgustik. Nüüd tuleb juhtunust aga kõigis endistes idabloki riikides omad järeldused teha.

Rahumägi leiab, et Simmi saaga tähendab Eesti jaoks uue ja ka tõhusama julgeolekuajastu algust.

Eesti kaitseminister Jaak Aaviksoo selgitas omakorda ajalehele, et Simmi tegevus põhjustas Eestile olulist kahju. Samas arvab kaitseminister, et juurdlus, mis viis tema arreteerimiseni, suurendab Eesti rahvusvahelist usaldusväärsust.