Üheks kõige rohkem haavatavaks rühmaks pealinna ja riigi sõjas võivad saada venekeelsed inimesed, sel juhul muutub Tallinna probleem üleriigiliseks probleemiks, kirjutab venekeelne nädalaleht Den za Dnjom.

Täna on venekeelne valija Eestis peaaegu sajaprotsendiliselt Savisaare valija. Tema poolele on üle läinud isegi need, kes varem hääletasid parempoolsete poolt majanduslike põhjustel, sest “pronksööl” vedas valitsus venelasi alt ning nüüd nurjas ka oma majandusprogrammi.

Savisaar hõlmas edukalt need nišid, mida kavatses, kuid valitsus ei suutnud hõlmata: arendab venekeelselt televisiooni, korraldab venekeelseid ravimitutvustusi, korraldab kodurahu foorumeid. Peale selle on ta ainus, kes näeb venelastes poliitilist ressurssi. Teised poliitilised jõud ei oska ega soovi Savisaarega venekeelsete häälte pärast konkureerida, kuid oskavad ja soovivad teha nii, et neid hääli oleks kuulda võimalikult harvemini. Näha Savisaares venekeelsete elanike ainsat lootust ja tuge segab väga Raudse Edgari käitumine “pronksiööl”.

Riigikogu liige Vladimir Velman (Keskerakond) arvab, et pealinna eristaatus tuleb määratleda seadusandluse tasemel. “Olles Tallinna linnavolikogu liige, kuulusin nende hulka, kes üritasid üles seada Pealinna staatuse seaduse eelnõu, sest Tallinn täidab mitmeid funktsioone, mis ei ole teistele linnadele omased,” ütles Velman.

Tallinna linnavolikogu liige Nikolai Stelmach (Isamaa ja Res Publica Liit) arvab, et valitsev koalitsioon ei saa Savisaarele midagi vastu seada eelarve probleemide tõttu.

“Savisaarel, tänu sellele, et ta pragmaatiliselt sülitas nende huvide peale, kes pole tema valijad — olgu need eramute omanikud, kellel tõsteti maamaksu, aktiivset puhkust hindavad noored inimesed, kellel piirati alkoholimüüki või autoomanikud, keda jõuga sunnitakse kasutama ühistransporti, mis jätab paremat soovida — õnnestub esiteks, hoida eelarvet heas korras ning, teiseks, säilitada piisavat finantsilist paindlikkust selleks, et kulutada suuri rahasid propagandale,” rääkis Stelmach.

Tema arvates võivad Savisaarel tekkida probleemid, kui tuleb tagastada kaasfinantseeringu suur protsent “Russalka” ja Ülemiste ristmike renoveerimise eest, millele omal ajal eraldasid vahendid Juhan Partsi valitsus ja Euroopa Liit.

Reformierakonna fraktsiooni juht Tallinna Linnavolikogus Remo Holsmer on kindel selles, et Savisaar ei saa süüdistada kõikides pattudes Ansipit. “Ma ei mõista, miks Savisaar peab ennast Jüri Ratasest või Jüri Mõisast halvemaks linnapeaks. Need said ilma oma saateta hakkama — ning nende jaoks polnud probleemiks uudistesse sattumine. Võib-olla on probleem selles, et Savisaare linnavalitsus on tegelnud niivõrd paljude mustade asjakestega, et selle head algatused on tagaplaanile jäänud.”