Vastavalt Keskerakonna ametlikule teatele annetas Slovaki kodanik Milan Bališ veebruaris peaaegu 24 tuhat eurot (umbes 375 tuhat krooni) ning Peter Ziegler kuu aega varem peaaegu 43 tuhat eurot (700 tuhat krooni).

Nad olid partei suurimateks toetajateks ning nende annetused moodustasid 2009. aasta esimese kolme kuu jooksul tehtud annetustest ligi 50 protsenti.

Bališ selgitas et andis Keskerakonnale raha selleks, et olla populaarne, tunnistades siiski, et see polnud puhas altruism.

„Ootan parteilt muidugi midagi ka vastutasuks. Nimelt sooviksin seal (Eestis) äri teha, kuid ma pole veel otsustanud, millises valdkonnas - ehk on see kinnisvara, vaatame veel“, ütles Bališ.

Sõbrad aitasid üksteist

2005. aastal osalesid Bališ ja Ziegler äritehingus, millest  Slovakkia rahvapartei HZDSi esimehe abikaasa Margita Mečiarova sai vähemalt paberite järgi 2 miljonit eurot (60 miljonit krooni) tulu.

Slovakkias pole võimalik vastu võtta annetusi välismaalt. Zuzana Wienk Aliance Fair Play-st kinnitab, et „Poliitiliste parteide rahastamisel kehtib enamalt jaolt põhimõte, mille kohaselt välistatakse annetuste vastuvõtmine välismaalt, et kodupoliitikat ei saaks mõjutada subjektid, kel pole kodanikuõigusi ega tugevat sidet riigiga“.

Seetõttu ei ole Slovakkias Wienki arvates võimalik, et Slovakkia poliitiline partei saaks annetusi isikutelt, kes pole Slovakkia kodanikud või ettevõtetelt, mis pole kas Slovakkias registreeritud või mille enamusosanik pole slovakk või ettevõttelt, mis ei tegutse Slovakkias.

Julius Rezeš, arvatavasti Bališi kaasosanik ettevõttes Trend Tatry müüs Mečiarovale ettevõtte 100 aktsiat hinnaga üks miljon slovakkia krooni. Kolme kuu pärast müüs Mečiarova needsamad aktsiad 60 miljoni slovakkia krooni eest ühele Gibraltaril registreeritud firmale Paola Properties.

Tehing võimaldas endisel peaministril anda selgitusi selle kohta, kuidas ta sai seaduslikul viisil raha Trenčianske Teplices asuva villa Elektra ümberehitustöödeks. Paola Properties kuulus Peter Zieglerile ning suurem osa aktsiate müügist saadud rahast – 48 miljonit slovakkia krooni – oli tasaarveldus laenamise eest. Mečiar laenas arvatavasti just temalt Elektra tarvis.

Pärast valimisi aastal 2006, mil HZDS naasis valitsusse, sai Bališi firma oma käsutusse suuri maavaldusi Kõrg-Tatrates Branislav Briza abil, kes oli HZDS-i esindaja Slovakkia maafondides.

Pärast skandaali kirjutati firma GVM nimele vaid väiksem osa maadest Velka Lomnica kandis. Maaga seotud tehingute tõttu (mängus oli ligi miljard krooni) valitsuskoalitsioon peaaegu lagunes. Bališi õde Eva Dušičkova on SPP (tõlk-Slovakkia gaasitööstuse) nõukogu liige.

Ärimees Bališ kinnitab, et tema annetus Eesti parteile pole seotud Slovakkia rahvapartei HZDS-ga.

„Ma pole HZDSi liige. Asun samas majas KDH ning Hrušovskyga – võib-olla olen tema sõber“. Samuti keeldus Bališ tunnistamast, et tegutses koos Ziegleriga.

„Ma ei teadnud, et Ziegler neile raha annetas. Me pole iga päev koos - tema elab Hispaanias ja Šveitsis, mina Slovakkias“.

Meil ei õnnestunud Ziegleriga kontakteeruda, kuid ta ütles Eesti ajakirjandusele, et ta on kauaaegne Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare sõber.

Poliitilised kontaktid

HZDSil ja Keskerakonnal on veel midagi ühist – kontaktid ALDE fraktsiooniga Euroopa Parlamendis.

ALDE koosneb liberaalsest ELDRist ja demokraatlikust EDPst. HZDSil on vaatleja staatus teises, Keskerakond kuulub esimesse ning on tänu sellele on ta ka ALDE liige.

Pärast juunikuiseid valimisi Euroopa Parlamenti ning parteikongressi soovib HZDS saada EDP ning ALDE täieõiguslikuks liikmeks.

„Rahvusvaheline isolatsioon või HZDSi mittetäielik tunnustamine Euroopas on häbimärgiks, mida püütakse ületada, ütles Zuzana Wienk Aliance Fair Play-st.

„On huvitav jälgida nimetatud Eesti partei tegevust ALDE-s või võimalikku suurendatud lobitööd HZDSi kasuks tulevikus. Kui HZDSile lähedased inimesed annetavad raha selle fraktsiooni liikmele, kuhu HZDS püüab aastaid täieõigusliku liikmena pääseda, saavutamaks rahvusvahelist tunnustust, jätab see mulje, et annetuste tegemisel lähtuti omakasust”.

HZDSi välissuhete asejuht Milan Urbani eitas , et Keskerakond peaks HZDSi ALDEsse aitama. „Mis rumalusi te mulle saatsite?“ küsis ta, kui me palusime temalt kommentaari. „Sellel parteil pole midagi ühist demokraatlike parteidega, see on liberaalne partei ning ma ei tea, miks te meid ühte katlasse pistate“.

SME-le antud intervjuus välistas Keskerakonna peasekretär Priit Toobal selle, et slovakkidelt saadud rahal võiks olla midagi ühist HZDSi integratsioonipüüdlustega. Ta tunnistas aga, et mõnel partei liikmel on nii isiklikud kui ka poliitilised kontaktid HZDSga.

Urbani eitas võimalust, et ta teab poliitilistest kontaktidest Keskerakonnaga. “Sellel parteil pole vaja olla koos kellegagi, miks peaks neil meiega kontaktid olema. “Samuti eitas ta seda, nagu oleks kunagi kuulnud Bališist või Zieglerist. “See on mingisugune rumalus, mingi jama. Ma ei tea, kes on Ziegler või Bališ. Neil pole meiega mingit ametlikku seost. Ma tean isiklikult igast meie sammust.“

Keskerakonna esimehel on samuti nagu HZDSi esimehel autokraatlikud kalduvused

Keskerakond on suurim opositsioonipartei Eestis. 2007. aasta parlamendivalimistel sai ta 26 protsenti häältest. See on liberaalne, vasaktsentristlik partei.

Ta oli Eesti ELiga liitumise vastu. See on kõige populaarsem partei vene keelt rääkivate valijate hulgas. Keskerakond kaotas paljud oma liikmed 2004. aastal oma esimehe, Edgar Savisaare autokraatliku käitumise tõttu.

Samuti nagu Slovakkia peaministrit Vladimir Mečiari, kahtlustati ka Savisaart onupojapoliitikas ning Vene huvide esindamises Eestis.

Savisaar oli Eesti peaminister aastatel 1990-1992, aastal 1995 sai temast siseminister. Ministriameti pani ta maha pärast süüdisi poliitikute ebaseaduslikus pealtkuulamises. Tema süüd pole kunagi tõestatud.

Aastatel 2001-2004 oli ta Tallinna linnapea. Sel ajal kajastati meedias tihti linnale kuuluva vara müükidest linnale kahjulikel tingimustel.