8. septembril 1976. aastal andis NSVL Ülemnõukogu presiidium toonasele Sovetskaja Estonijale Tööpunalipu ordeni “eduka majanduslike ülesannete täitmise ja kultuuri ülesehitamise eest”. Presiidiumi määrusele kirjutasid alla N. Podgornõi ja M. Georgadze. Sama aasta oktoobris anti orden ja sellel juurde kuuluv punalipp pidulikult üle ajalehe toimetajale, kirjutab tänane ajaleht Estonija.

Ajalehe endine peatoimetaja Vjatseslav Ivanov, kelle käes oli orden hoiul viimastel aastatel, ja praegune omanik, Vesti Media Grupi nõukogu esimees Vladimir Ivanov otsustasid, et teenetemärgi ja punalipu peab tagastama oma ajaloolisele kohale.

Praegusele peatoimetajale Sergei Sergejevile teenetemärgi üle andnud Vjatseslav Ivanov ütles, et see samm sümboliseerib järjepidevust ja et eelmiste ajakirjanike põlvkondade väljateenitud orden läheb kindlatesse kätesse.

“Vesti Media Grupp ei häbene oma minevikku, vaid on uhke selle üle ning kavatseb ka edaspidi korraldada tavatuid aktsioone ja avaldada teravaid publikatsioone,” ütles tseremoonial grupi juhatuse liige Oleg Ivanov.

Riigikantselei riigisümboolikaosakonna nõunik Ivo-Manfred Rebane ütles ETAle, et Estonija Tööpunalipu ordeni puhul on tegemist kehtetu teenetemärgiga, mis sobiks pigem muuseumi kui ajalehe esiküljele. Selle sätestab valitsuse kinnitatud määrus välismaiste riiklike au- ja teenetemärkide registreerimiskorrast.

Seaduse järgi peab Eesti kodanik, kellele on antud välisriigi teenetemärk, registreerima selle kolme kuu jooksul. “Aga see nõue ei kehti praegu enam mitte eksisteerivate välisriikide teenetemärkide kohta ja NSVLi ju enam ei ole. Ja kui teenetemärke ei registreerita, siis neid ei peeta ametlikeks. Need on ajaloolised muuseumiesemed, mitte aga Eesti riigis kehtivad ja aktsepteeritavad teenetemärgid,” selgitas Rebane.

Eesti Ajalehtede Liidu (EALL) tegevdirektor Tarmu Tammerk ütles ETAle, et EALL kui organisatsioon ei kommenteeri liikmeslehtede sisu, kuid meediavaatlejana juhtis Tammerk tähelepanu sellele, et NSVLi sümboolika ilmus ajalehe Estonija esiküljele valimiseelsel nädalal.

“Estonija juhid on aga aktiivsed nn vene ühisnimekirja kandidaadid. Ilmselt eeldatakse, et Tööpunalipu Orden toob nostalgiahääli nendelt vanemaealistelt valijatelt, kellele Nõukogude Liit endiselt armas on,” teatas Tammerk.

Ajalehe omanik Vladimir Ivanov ja Sergei Sergejev kandideerivad pühapäeval toimuvatel omavalitsuste valimistel Eesti Ühendatud Rahvapartei nimekirjas.