Kütusepaakidega ületoodava bensiini vedu muutus eriti aktiivseks pärast 25. aprilli, mil riigikohtu määruse kohaselt võib oma sõiduautoga ööpäevas piiri ületada lugematu arv kordi.

"Selle ajani tõlgendasime reisijate tollieeskirju nii, et reisija võis oma autoga vaid üks kord ööpäevas tollipiiri ületada," ütles Kagu tolliinspektuuri tolli järelevalve peainspektor Donald Zeerus.

"Kui ööpäevas ületab piiri üks kord 200 sõiduautot, mille paagid mahutavad keskmiselt 90 liitrit kütust, siis tuleb 24 tunniga meile 18-20 tonni maksuvaba kütust," ütles Kagu piirivalvepiirkonna Luhamaa piiripunkti ülem leitnant Avo Kubi ajalehele. Ta lisas, et ühel tagasihoidlikumal ületuspäeval, 7. mail, ületasid ööpäevas piiri üks kord 250, kaks korda 23 ja kolm korda kaks sõiduautot või väikebussi.

Need arvud lubavad oletada, et ööpäevas maksuvabalt sissetuleva kütuse kogus on veelgi suurem, kirjutas Võrumaa Teataja.

Piirivalvurid teavad, et mõnikümmend meetrit pärast Eesti piiripunkti on võsavahele tekkinud parkla, kus Venemaal küutuse järel käivad inimesed bensiini auto paakidest ümber pumpavad. Luhamaa piiripunktist on Venemaa poolel asuva esimese tanklani vaevalt kilomeeter.