Avaliku Sõna Nõukogus (ASN) pole Tammerki sõnul sisulist tööd toimunud juba mitu kuud. “Me oleme korduvalt teatanud, et ajalehed ei nõustu ASNi tegevuse tunnustamisega enne, kui juhtkond on välja vahetatud,” rääkis Tammerk. Juhtkonna vahetamine aga ei õnnestunud.

Tammerki sõnul on ametlik avaldus Eesti Ajalehtede Liidu (EALL) väljaastumise kohta veel esitamata. Avalduse tegemine on lähipäevade küsimus, ütles Tammerk ETAle.

ASNi esimehe Urmas Loidi isik, tema tööstiil ja nõukogu juhtimise viis on Tammerki sõnul olnud nõukogu sisekriisi käimalükkaja. “See tõusis ühe esimese probleemina üles ja jäi ka lõpuni peamiseks teemaks,” märkis Tammerk.

Tammerk näeb nõukogus ka huvide konflikti, sest juhtkonna kolmest liikmest on kaks omavahel abielus: Loidi abikaasa Halliki Harro on nõukogu aseesimees.

Ka ASN ise on jõudnud Tammerki väitel arusaamisele, et organisatsioon on ummikus. Tammerki sõnul pole välistatud, et nõukogu teeb üldkoosolekul laialimineku otsuse. “Praegu tundub EALLIle, et see oleks mõistlik variant,” lisas ta.

Samas on eraringhäälinguid ühendav ringhäälingute liit ja meediakoolitajate liit olnud nõukogus selle poolt, et ajakirjanduse eneseregulatsiooni võib teha ka ilma ajalehtedeta. Meediakoolitajate liit on teinud ASNile ettepaneku ajalehtede osalus peatada.

ASNi lõi ühing Avalik Sõna, millel on üheksa liikmesorganisatsiooni.