Samuti selgub, et kogu kultuurivaldkonna neljaprotsendilise palgafondi tõus on müüt ja reaalset raha liigub juurde vaid napilt üle kahe protsendi.

Kuigi valitsus lubas eraldada kultuuri valdkonnale neli protsenti rohkem palgaraha, jääb Eesti Rahvusringhääling lisarahast ilma, küll aga lisandub surve koondada tuleval aastal üheksa inimest, teatas ajakirjanike liit.

Hiljutistel kohtumistel rahandusministeeriumi ametnike ning riigihalduse ministri Arto Aasaga said ametiühingud kinnituse, et kultuurivaldkonnale lisaraha kalkuleerides arvestati ka Eesti Rahvusringhäälingu töötajatega. Seevastu teisipäevasel kohtumisel kultuuriministri Indrek Saarega selgus, et ERRi palgafond saab võrreldes tänavusega nullilähedase kasvu.

„Rahvusringhäälingu kui kultuuriministeeriumi eelarvesse kuuluva asutuse välja jätmine valitsuse lubatud neljaprotsendilisest lisarahast on ebaõiglane ja küsimuseks jääb, kas arvutustes tegi vea rahandusministeerium või kadus ERRi töötajate pealt arvestatud kultuuritöötajate neli protsenti täiendavat palgaraha kultuuriministeeriumis,“ rääkis Eesti Ajakirjanike Liidu esimees Meelis Süld.

Erinevalt eelmisest aastast, mil kultuuritöötajate palgatõus oli kõikidele asutustele võrdne, on tema sõnul sel aastal tehtud ERRi kahjustav erisus. „See kahandab mitmete toimetuste võimekust maksta ajakirjanikele konkurentsivõimelist palka,“ hindas Süld.

Ta lisas, et olukorda pingestab veelgi riigireformi plaan, mille kohaselt peaks ERR koondama umbes üheksa töökohta ning täitma neis tingimustes seaduses pandud kohustusi, sh hoidma ja arendama Rahvusringhäälingu professionaalset loomingulist ning tehnilist taset.