“Sildam on tähelepanuväärne ajakirjanik, kes tahtis inglise keelt õppida ja me võimaldasime talle seda,” ütles kaitseministeeriumi pressiesindaja Madis Mikko Eesti Päevalehele. “Toetame ajakirjanike püüdlusi õppida võõrkeelt ja näha pisut laiemalt maailma.”

Kaitsejõudude peastaabi andmeil on samas umbes kolmandiku ohvitseride ja allohvitseride inglise keele oskus algaja tasemel. Vaid kümnendik ohvitseridest-allohvitseridest valdab keelt kõrgemal tasemel. Kanada saatkonna teatel võimaldavad nad juba aastaid Eesti sõjaväelastel ja kaitseministeeriumi ametnikel Kanadas sõjaväe keeltekoolis inglise keelt õppida. Õppurite sõidu- ja ülalpidamiskulud kannab Kanada.

Lisaks sellele maksab Kanada igale õppurile veel 300 Kanada dollarit (3258 krooni) kuus elamisraha ning 50 Kanada dollarit (543 krooni) reisiraha.

“Meie ei otsusta, keda sinna saadetakse,” lausus Kanada saatkonna esindaja. “Seda teeb kaitseministeerium ja sellesse protsessi meie ei sekku.”

Ajalehtede liidu tegevdirektori Tarmu Tammerki sõnul on ajakirjanikul raske säilitada erapooletust, kui ta mingi valdkonna huvigrupilt kingitusi vastu võtab.

“Ajakirjaniku seisukohalt on kõige tähtsam erapooletuse säilitamine,” lausus Tammerk. “Kui aga ajakirjanik on saanud mingilt ministeeriumilt kingituse, siis on tal hiljem väga raske selle ministeeriumi valdkonda objektiivselt kajastada.”

Tammerki sõnul on ajakirjanikel võõrkeelte õppimiseks võimalik saada stipendiume ning silmaringi laiendamiseks kasutada välisriikide pakutavaid tutvumisreise.

Tammerk ütles, et väga paljud Eesti ajakirjanikud on käinud Euroopa Liidu ja ka NATO peakorteris, kuid need reisid on olnud sihtotstarbelised ajakirjanike inforeisid, kus tema sõnul on ajakirjanikul võimalik säilitada sõltumatus reisi väljategijast.

“Kui aga sõjaväelaste hulka on paigutatud ainult üks ajakirjanik, siis kindlasti tekib küsimus, et kuidas see ajakirjanik saab hiljem säilitada oma sõltumatuse selle sama teema kajastamisel,” sõnas Tammerk.

Kanada andis Eestile keeleõppe võimaluse pärast Eesti liitumist rahvusvahelise programmiga Partnerlus rahu nimel, et Eesti saaks NATO küsimustega tegelevatele sõjaväelastele ja ametnikele tööks vajalikku inglise keelt õpetada.