"Eesti madalad ja ühetaolised maksud on toetanud majandusarengut, aidanud luua töökohti ja toonud investeeringuid. Aga see ei tähenda, et tihedas rahvusvahelises maksukonkurentsis, kus kõik riigid pingutavad investeeringute nimel, võiks jääda paigale ja olla igavesti rahul saavutatuga," ütles Reformierakonda kuuluv Sõerd.

Sõerdi sõnul on arutelud maksusüsteemi edasiarendamise teemal vajalikud. Ta viitas ka rahandusminister Jürgen Ligi välja pakutud maksuvaba miinimumi tõstmisele.

"See on kahtlemata vajalik ja Reformierakond viib selle ellu," kinnitas Sõerd. "Küsimus on selles, et millal seda teha ja millises tempos. Vastuse saab anda pärast seda, kui on avaldatud rahandusministeeriumi märtsi majandusprognoos ja sellele tuginedes asume koostama järgmise nelja aasta eelarveraamistikku."

Käibemaksu alandamine teenib kaupmeestele kasumit

Käibemaksu alandamist on Sõerdi sõnul proovitud eri riikides ja praktikas ei ole see viinud mitte toiduainete hinna alanemiseni inimese jaoks, vaid kaupmeeste kasumi suurenemiseni.

Sõerdi sõnul on valearusaam, et kuskil Eestis on olemas arvukalt inimesi, kelle maksukoormust tõstes tekib hulgaliselt lisavahendeid, mida laiadele rahvamassidele laiali jagada.

"Sotsiaaldemokraatide välja pakutud maksutõusude puhul peame arvestama, et rohkem hakkavad maksma just tavalised tublid tööinimesed ning täiendavat jõukust sellest ei teki," kritiseeris ta opositsiooni ideid.

Seevastu Reformierakond on tema sõnul alati olnud arvamusel, et inimesed peaksid rohkem teenima ja seda toetab korras majanduskeskkond. "Kui inimesed teenivad rohkem, laekub ka maksuraha rohkem ja samas on abivajajaid vähem ning neid saab aidata tõhusamalt," selgitas Sõerd. Selle näiteks tõi ta tänavu rakenduva reformi, mis kahekordistab peretoetusi just abivajajatel.

Sõerd kommenteeris Delfi toimetuse palvel teisipäevases Eesti Päevalehes ilmunud Indrek Neivelti intervjuus kõlanud ettepanekuid maksukoormuse ümberjagamiseks.

Neivelt pakkus oma idee väljarände pidurdamiseks maksukoorma ümberjagamise näol. Ta ütles, et rikkamate inimeste elukallidus tõuseb nii ehk naa, aga vaesemate maksukoormus väheneks, kui teha mõned muudatused. Ta on seisukohal, et madalapalgaliste elustandardit tuleb parandada, muidu jookseme ummikusse, ja soovitab õppida soomlastelt.

Neivelt pakkus, et maksukoormus tuleks liigutada tööjõult kapitali poole. Tõsta maksuvaba miinimumi või kehtestada esmatarbekaupadele madalam käibemaks. Samal ajal tõsta tulumaksu ja taastada maamaks.

Neivelt pooldab ka sotsiaalmaksule lae seadmist ning leiab, et dividendid tuleks sotsiaalmaksuga maksustada sellesama laeni ja laiendada samal ajal sotsiaalmaksu baasi. Neivelt leiab, et nii muutuks süsteem palju õiglasemaks.