"Pean eile Postimehes avaldatud kapo peadirektori Raivo Aegi intervjuus avaldatud seisukohti nii käesoleval ajal kohtumenetluses oleva maadevahetuse kriminaalasjas, kui ka mitmes varasemas kohtualuste õigeksmõistmisega lõppenud kriminaalasja (Pilv on olnud Murru vangla asjas Raivo Põdra kaitsja ja nn. Viisitamme asjas endise abilinnapea Simmo Saare kaitsja - R.V.) suhtes avaldatud mõtteavaldusi avalikkust eksitavaks ja tegelike asjaoludega mitte kooskõlasolevaks," kirjutab Pilv Delfile saadetud avalduses.

Advokaadi sõnul on kapo juhi sellised avaldused maadevahetuse protsessi lõpusirgel tehtud otseselt õigusemõistmise mõjutamiseks. "Seda eriti olukorras, kus maadevahetuse asjas on kohtumenetlus Harju maakohtus jõudnud viimaste istungiteni ja kohus asub lähiajal kaaluma otsuse langetamiseks kõiki uuritud asjaolusid, tõendeid ning süüdistuse ja kaitse seisukohti," teatab Pilv.

"Selles situatsioonis on täiesti kohatud ja otseselt õigusemõistmise mõjutamisele suunatud härra Aegi mõtteavaldused meedias, milles avaldatakse arvamust, et asjas on kogutud "tugevad ja vettpidavad tõendid" ning puuduvad formaalsed põhjused õigeksmõistva otsuse tegemiseks," kirjutab Pilv. Selliste väljaütlemistega kõrge politseiametniku poolt püütakse Reiljani kaitsja arvates otseselt kallutada ja mõjutada kohtu siseveendumuse kujunemist süüdistusele soodsas ja seda toetavas suunas ning antakse mõista, et teistsugune otsus polegi mõeldav ja võimalik.

"Kaitsjana ja Eesti Vabariigi kodanikuna on mul põhjendatud küsimus, kuidas sellised mõtteavaldused on kooskõlas sõltumatu, ausa, võistleva kohtumenetluse põhimõtete ning riigikohtu ja Euroopa inimõiguste kohtu praktikas avaldatud põhimõtetega?," küsib advokaat lõpetuseks.

Täna jätkus Harju maakohtus lõpusirgele jõudnud maadevahetuse protsess maa-ameti eksjuhi Kalev Kanguri lõppsõnadega. Protsessi raames on kohtuplaani järgi jäänud vaid veel kaks kohtupäeva ning seejärel siirdub kohus otsust tegema. 

Maadevahetuse protsessi raames on kohtu all kunagine keskkonnaminister ja rahvaliitlaste eksjuht Villu Reiljan, keskerakondlasest parlamendisaadik ja endine põllumajandusminister Ester Tuiksoo, firma TSM juht Einar Vettus, Merko Ehituse suuromanik Toomas Annus, maa-ameti eksjuht Kalev Kangur, Saarte Investeeringute juht Tullio Liblik ning IRLi Tartu piirkonna juhatuse endine liige ja Tartu endine linnavolinik Tarmo Pedjasaar ning juriidiliste isikutena AS Järvevana ja AS E.L.L. Kinnisvara.