Pilv osutas tänasel pressikonverentsil mitmele puudusele, mida FISi dopingupaneel ei võtnud arvesse. Arvesse võtmata jäetud argumendid on Pilve sõnul piisavalt kaalukad, et pöörduda spodriarbitraaži.

Pilve sõnul juhib FIS oma otsuses tähelepanu, justkui oleks Andrus Veerpalu veeruaris tunnistanud dopingu kasutamist, jättes teatamata B-proovi avaldamise soovist.

Pilv rääkis viidates kirjavahetusele FISiga, et kokkuleppe kohaselt Oslo MM võistluste ajal ei avalikustata A-proovi tulemusi, et Eesti suusakoondis tervikuna ei satuks surve alla. „See oli põhjus, miks B-proovi avamist ei soovitud enne 7. märtsi,“ ütles Pilv.

See on Pilve sõnul üks väitluse teema, mis jätkub spordiarbitraažias.

Järgmine väitluse teema on proovide võtmise koht ja aeg.

Pilve selgitusel võeti proovid peal rasket treeningut ja alpimajas viibimist, kus sportlane oli 4000-4500 meetri tasemel olnud juba pikemat aega. „Selline fakt ei ole väidetavalt kusagil tõendamist leidnud,“ ütles Pilv.

Ta kinnitas, et FISile on esitatud fotod Tehvandi tervisekeskuses olevast alpitoast, mida on võimalik kasutada ka tavatoana. Proovide võtmise ajal olid nii Jaak Mae kui Andrus Veerpalu treeningjärgselt alpitoas. Alpitoa kasutamist on Pilve sõnul kinnitanud nii Tehvandi spordikeskuse juhataja kui Jaak Mae.

Pilve sõnul on FIS jätnud arvesse võtmata argumendid, et nii eelnev kolme ja poole tunnine treening kui ka alpimajas viibimine mõjutavad kasvuhormooni taset.

Treener Mati Alaver rääkis, et kõne dopinguküttidelt sai tema. Pärast treeningut käis Veerpalu Alaveri sõnul kodust läbi ja tuli Tehvandile, et ühenda vajalik meeldivaga – anda proov ja viibida alpitoas.

Alaveri sõnul olid sportlased nii enne seda, kui pärast seda päeva, nii hommikuse kui õhtuse treeningu järel, kaks tundi Tehvandi alpimajas, et jätkata oma treeningut. See oli tema sõnul osa võistlusteks valmistumisel.

Alaveri sõnul ei olnud neil proovide andmise ajal mingit aimu sellest, et proovi tulemust võib mõjutada eelnev suur treeningkoormus ja alpimajas viibimine, mis mõlemad tõstsid oluliselt Veerpalu kasvuhormooni. „Ei olnud mingit aimu sellest,“ ütles Alaver pressikonverentsil ja viitas sellele, et teadlastega polnud varem ju koostööd olnud.

Alaveri hinnangul oli alpimajja mineku ja dopinguproovi andmise vahel umbes tund.

Kui siit edasi minna, veel küsitavustega FISi otsustes, siis mainis Pilv proovide võtmisele lisaks nende säilitamist, transportimist ja analüüsimiseks kulunud aega. Ta viitas rangele reglemendile, millega kõik proove puudutav peab olema dokumenteeritud.

„Kahjuks kullerid, kes WADA nimel proove võtsid, seda eristada ega tuvastada pole suutnud või soovinud,“ ütles Pilv. „Kogu protsess peab olema dokumenteeritud. Ilmnes, et seal on ilmselged puudused ja kõiki asjaolusid pole arvesse võetud.“

„Ei ole tõendatud, millistes tingimustes neid proove säilitati peale proovide võtmist 29. jaanauril,“ loetles Pilv. Ka kullerilt kullerile üleandmise perioodil peavad proovide hoidmise tingimused olema kajastatud, kuid Pilve sõnul andmetest seda ei nähtu.

Proovide viimiseks laborisse tohib reglemendi järgi kuluda 36 tundi, kuid need jõudsid laborisse 42,5 tundi peale proovide võtmist. Tsentrifuugimiseni jõuti 65 tundi peal nende võtmist.

„Pole selgitatud, millest ja miks see viivitus tekkis,“ küsis Pilv. „Kas nad rahva keeles öeldes pole hapuks läinud ja kas neid saab üldse kasutada?“

Pilve sõnul on FIS vastanud, et nad lähtuvad eeldusest, et need nõuded on korras. FIS kuulab, tõlgendab ja otsustab palju ta hindab ja kaalutleb. Võrdlev võistlus järgneb Pilve sõnul spordiarbitraažis, seal on Pilve sõnul „Meie argumendid versus FISi argumendid“.