Mobiil-ID abil hääletamiseks on vaja mobiiltelefoni, kus on mobiil-ID SIM-kaart, aga ka internetiühendusega arvutit. Valimistel osalemiseks peavad juba varem mobiil-ID teenusega liitunud inimesed alates 1. veebruarist 2011 oma mobiil-ID veebilehel Politsei.ee ümber registreerima. Need, kes taotlevad mobiil-ID SIM-kaarti pärast 1. veebruari 2011, peavad oma kaardi samal veebilehel aktiveerima.

Üksnes mobiiltelefoniga 2011. aasta riigikogu valimistel hääletada ei ole võimalik ja seega ei saa rääkida veel päris m-hääletamisest — mobiil-ID abil saab isikut tuvastada ja digitaalallkirja anda. Kuigi mitmed nutitelefonid võimaldavad mobiil-ID abil juba näiteks internetipanka siseneda, siis eeloleval e-hääletamisel peab kasutama arvutiplatvormidele loodud valijarakendust.

Riigikogu kantselei valimiste osakonna nõunik Priit Vinkel ütles Delfile, et tulevikus on mobiiltelefonidele mõeldud rakenduse loomine võimalik, kuid konkreetset plaani ei ole veel tehtud. „Kui tehniline areng selles suunas liigub, ei jää ka meil lõpuks muud üle,“ selgitas ta.

Vinkeli sõnul pole seni mobiilirakendust loodud, kuna mobiiltelefoni tarkvaraplatvormide hulk on äärmiselt suur. E-hääletamise valijarakendus peab aga olema turvaline ja väga töökindel ning seda on võimalik tagada vaid enimkasutatavate laua- ja sülearvutite platvormide puhul.

E-hääletust saab veebruaris katsetada

Kui ID-kaarte on Eestis väljastatud üle miljoni, siis sidefirmade mobiil-ID teenusega on ühinenud umbes 25 000 inimest. Kui palju neist oma mobiil-ID alates 1. veebruarist politsei veebilehel ümber registreerib ja seda valimistel kasutab, ei osanud Vinkel prognoosida.

Selleks, et kõik õigel ajal ladusalt sujuks, saab veebiaadressil www.valimised.ee alates 8. veebruarist kuni 10. veebruarini 2011 e-hääletamist proovida. Proovihääletamine võimaldab kontrollida, kas valija arvuti on õigesti seadistatud, kas ID-kaardi (või mobiil-ID SIM-kaardi) sertifikaadid kehtivad ning kas PIN-koodid on olemas.

E-hääletamise etapid mobiil-ID kasutamisel on järgmised:

*Ava arvutis vabariigi valimiskomisjoni e-hääletamise leht www.valimised.ee ning lae alla ja käivita arvutis vajalik valijarakendus.
*Sisesta arvutisse oma mobiiltelefoni number.
*Tõenda oma isikut, sisestades selleks mobiiltelefonis mobiil-ID PIN1 kood (eelnevalt saadetakse mobiiltelefonile sõnumiga kontrollkood).
*Sulle kuvatakse valijarakenduses elukohajärgse valimisringkonna kandidaadid.
*Tee arvuti abil oma valik.
*Kinnita oma valik digitaalallkirjaga, sisestades selleks mobiiltelefonis mobiil-ID PIN2 kood (eelnevalt saadetakse mobiiltelefonile sõnumiga kontrollkood).
*Kui tegid kõik õigesti, ilmub arvutiekraanile teade hääle vastuvõtmise kohta.