Täna, 25 aastat tagasi, hõigati ETV saates "Mõtleme veel" välja idee moodustada Eestis Rahvarinne. Idee väljaütlejaks oli toona 37aastane Edgar Savisaar, saatejuhiks Hagi Šein.

Delfile saatis üks toonastest Nõukogude Eesti tippjuhtidest e-kirja, kus kaasas Rahvarinde põhikirja projekt, mille esimene versioon sai valmis kõigst mõni päev pärast saadet.

"Korrastades oma arhiivi leidsin juhuslikult sealt koopia kirjast, millel on kõikide 13.aprillil Eesti Telvisiooni saates " Mõtleme veel " osavõtjate allkirjad, kus osavõtjad esinesid initsiatiiviga luua Eesti NSVs poliitiline organisatsioon "Rahvarinne perestroika toetuseks". Leidsin veel mitmete materjalide hulgas kahel lehel trükitud "Rahvarinne uuenduskursi toetuseks (projekt), mis võeti aluseks Rahvarinde põhikirja koostamisel Rahvarinde initsiatiivgrupi poolt Tallinnas 19. aprillil 1988. Nimetatud projektis punkt nr. 9 on kirjutatud, et Rahvarinde juhtorganites ei saa olla isikuid, kes on valitud või määratud vastutavatele kohtadele partei- , komsomoli- või riigiorganites," seisab Delfile saadetud kaaskirjas.

Kindlasti peab toonast kirjutist vaatama tolle aja kontekstis, kuid Delfile hakkas silma, et mitmed 1988. aastal kirja pandud punktid on aktuaalsed ka täna - piisab paralleelist preguse rahvarinde Ragvakoguga.

Samas on mitmed punktid kirja pandud nii, et punane võim nii Moskvas kui Tallinnas ei saaks ülemäära palju aktiviste kritiseerida. Näiteks on seal lause, et "Rahvarinne juhindub kõiges NLKP strateegilisest põhiliinist".

Tänaseks päevaks on Rahvarinde monopoliseerinud Keskerakond, kes on rakendanud Rahvarinde 25. sünnipäeva kohalike valimiste vankri ette ning kõik juubelisündmused kulmineerivad sügisel, aga mitte praegu, mil ideest möödub 25 aastat.

Loo juures on kolm A4 mahus dokumenti, millel on väga suur osa uues Eesti ajaloos.