"Olen leidnud Eesti antikvariaatidest mitu Oktoobrirevolutsiooni eel Peterburi Vaimulikule Akadeemiale ja Vene Õigeusu Kiriku Sinodile kuulunud haruldast raamatut," selgitas Kross Delfile.

Krossi sõnul on raamatud bolševike poolt ilmselt kiriku hävitamiskampaania ajal kunagi konfiskeeritud ja mingil moel arvatavasti läbi Nõukogude Liidu riikliku raamatukogude süsteemi Eestisse jõudnud.

"Köidetes on Piiteri Vaimuliku Akadeemia raamatukogu templid ja mõnel ka köiteseljal raamatukogu initsiaalid," tutvustas ta.

"Raamatute seas on nii kirikuloolist, Euroopa filosoofia kui ajalooalast kirjandust. Kõik on klassika ja demonstreerib ilmekalt, et õigeusu kiriku vaimulikud lugesid omal ajal mitmeid keeli ja kirik tundis huvi Euroopa mõtte peavoolude ning maailma kultuuri vastu," rääkis Kross.

Krossi sõnul tuleb eriti huvitavaks pidada professor Mihail Kojalovitš ja akadeemia rektor Ioann Janõshevi isiklikesse raamatukogudesse kuulunud teoseid. "Ka patriarh Kirill on olnud sama akadeemia rektor. Kojalovitš oli üks panslavismi idee teoreetikuid, Janõshev oli muuhulgas Aleksander III abikaasa Maria Feodorovna, sünnilt Taani printsess Dagmari koduõpetaja," lisas Kross oma ajaloolise kingituse kohta.

IRLi linnapeakandidaat ütles, et tal on hea meel võimaluse üle osa omaaegsest ebaõiglusest heastada ja röövitud vara õigele omanikule tagastada. "Röövijad olid ju samad, kes proovisid hävitada ka Eesti iseseivuse."

Kross otsustas teadlikult saata raamatud Kirillini läbi nn vahemehe, et hoida ära asjatu segadus.