Aidsiennetusprogramm vajab järgmisel aastal kümme miljonit krooni, teatas BNS-ile sotsiaalministeeriumi pressiesindaja.

Programm näeb ette teabematerjalide levitamist koolides. Samuti tahab ministeerium vahetada narkomaanide süstlaid, tagada avastatud haigete ja nende partnerite testimist ning nõustada nakatunute perekondi.

Programm tagab nõustamise ja testimise igale soovijale ning HIV-positiivsete hoolduse ja ravi, hõlmates HIV-positiivsed inimesed optimaalsete tervishoiuteenustega, et vähendada viiruse leviku tõenäosust.

Programm näeb ette ka tervishoiutöötajate koolituse HIV-nakkuse ning sellele järgnevate nakkuste diagnostika ja ravi alal. Aidsiennetus peab tagama ka doonorivere, -kudede ja -elundite nakkusohutuse.

Sotsiaalminister Eiki Nestori sõnul ei vaja võitlus selle ohtliku haigusega paanikat, vaid pidevat igapäevast tööd.

“Selle programmi abil aidatakse hädalisi, suunatakse riskirühmi ning tagatakse haiguse vältimine neile, kes riskirühmadesse ei kuulu,” võttis minister programmi põhimõtte kokku.

Programmi töötas välja töörühm, kuhu kuulusid sotsiaalministeeriumi, tervisekaitseinspektsiooni, Tartu ülikooli, Tartu ülikooli kliinikumi, eksperimentaalse ja kliinilise meditsiini instituudi esindajad ning Nelli Kalikova riiklikust aidsiennetuskeskusest.