Projektide eesmärk on ennetada HI-viiruse levikut vanglates ja narkomaanidest prostituutide seas, teatas AEF-i pressiesindaja esmaspäeval BNS-ile.

Projekti “HI-viirus vanglates” (549.100 krooni) ülesanneteks on välja selgitada HI-viiruse levik vanglates, koolitada vanglaametnikke ning varustada kinnipeetavaid informatsiooni ja kaitsevahenditega.

Kinnipidamiskohtadesse sattunute seas on registreeritud juba üle 50 HIV-nakkuse kandja.

Teise projekti (268.600 krooni) eesmärk on tõkestada HI-viiruse levikut narkootikume tarvitavate prostituutide seas.

Aidsi ennetuskeskuse juhataja Nelli Kalikova sõnul on prostituudid vahelüliks nakkuse edasiandmisel tervetele elanikele.

Projekti raames arendatakse nõustamistegevust, levitatakse kaitsevahendeid, süstlaid ja infomaterjale ning võimaldatakse anonüümseid teste.

Kalikova kinnitusel on prostituutidega erakordselt raske ennetustööd teha, sest reeglina ei ole neil motivatsiooni suguhaiguste ja HIV-i ennetusabinõudeks ja turvaseksiks.

Teiste riikide kogemused on näidanud, et narkomaanid-prostituudid sünnitavad sageli B- ja C-hepatiiti või HIV-i nakatunud soovimatuid lapsi, kes riigi hoolde jäävad, ütles Kalikova.

Detsembri lõpu seisuga elas Eestis 425 HIV-positiivset, neist enamiku nakatumine tuvastati eelmise aasta viimaste kuude jooksul.

Kuni jõuludeni registreeris referentslabor mullu Eestis 369 HIV-tõvestatut ja kolm aidsihaiget.

Tervisekaitseinspektsiooni andmeil on mullu nakatunutest 286 pärit Narvast ja 53 Kohtla-Järvelt, neist enamik on süstivad narkomaanid.

Seni noorimad tõvestatud on 13-aastased. Naisi on nakatunute hulgas 68.

Nakatunute arv hakkas järsult kasvama augustis, kui registrisse lisandus kaheksa nakatunut. Selle aasta seitsme esimese kuuga registreeris referentslabor seitse nakatunut.

Kolmel eelneval aastal registreeriti igal aastal üheksa nakatumist.

Mullu septembris osutus positiivseks 90, oktoobris 106, novembris 86 ning detsembris 72 HIV-testi.

Eelmisel aastal suri Eestis neli HIV-positiivset, tosina aasta jooksul kokku on Eestis surnud 24 tõvestatut.

AEF-i juhataja Mall Hellami sõnul toetas fond just neid projekte, sest aidsiga seotud probleeme pole paljud endale veel teadvustanud ning toetusraha selles valdkonnas tegutsemiseks on väga raske leida.

“Ometi tuleb nende probleemide teravnemist ennetada,” kinnitas Hellam. Ta viitas, et HIV-epideemia eest hoiatas Aidsi ennetuskeskus passiivset avalikkust juba ammu.

Eestis on ametlikult registreeritud ligi tuhat narkomaani, kuid nende tegelikku arvu peetakse kümme korda suuremaks.

Avatud Eesti Fond on valitsusväline heategevuslik sihtasutus, mis loodi 1990. aasta aprillis Ungari päritolu Ameerika ärimehe ning filantroobi George Sorosi toetusel.

Fondi eesmärk on aidata kaasa avatud ühiskonna kujunemisele Eestis.