3. juulil 2007.a. saatis HIV-iga tegelevate Eesti mittetulundusühingute ja sihtasutuste koalitsioon ja nendega ühinenud toetajad oma avaliku pöördumise Eesti valitsusele, millega tuletati meelde, et Eesti riigil lasub kohustus leida vajalikud rahalised vahendid riiklike HIV strateegiate täitmiseks täies mahus.

Olukorrast lähtudes saatis HIV-iga tegelevate Eesti mittetulundusühingute ja sihtasutuste koalitsioon oma välispartneritele üleskutse pöördumist toetada ning Eesti valitsusele lisasurvet avaldada.

Kokku sai koalitsioon toetuspöördumisi 37 riigist ja ligi sajalt erinevalt HIV ja AIDSi vastu võitlevalt kodanikuühiskonna organisatsioonilt ja ühenduste liikmelt, juhtilt ja eraisikult, kes ühiselt saadavad Eesti valitsusele oma avaliku pöördumise, milles rõhutavad, et tegu pole vaid solidaarsuse avaldamisega, vaid tegemist on osaga universaalsest võitlusest põhiliste inimõiguste ja patsientide õiguste eest üle terve maailma.

Pöördumises öeldakse, et Eesti valitsuse pühendumise puudumine võitluses HIV ja AIDS-iga tähendab terve teismeliste ja noorte generatsiooni ohtu panemist.

“Rahaliste vahendite vähendamine raviks ja ennetuseks jätab sajad noored inimesed saatuse hoolde, eirab alarmeerivat olukorda, mis valitseb erinevates sotsiaalsetes gruppides, kes vajavad sotsiaalset tuge ja teenuseid ning süvendab HIVga elavate inimeste häbimärgistamist ja diskrimineerimist,“ seisab pöördumises.

Samuti tuletatakse meelde, et HIV ennetuse ja ravi rahalise toetuse vähendamine täna viib tulevikus korduvate ja olulisel määral suurenenud kuludeni kõikides kogukonna osades. Maailmapank, UNAIDS, Global Fund to fight AIDS, Tuberculosis and Malaria, Euroopa Liit ja teised möönavad, et investeerimine HIV ennetus-, ravi-, hoolitsus- ja tugiteenustesse on otsustava tähtsusega igas tõhusas majandusstrateegias.

Pöördumises juhitakse tähelepanu ka sellele, et Eesti valitsuse algatatud rahalise ja moraalse kohustuse vähendamine oma 2008. aasta lubaduses seoses HIV ja AIDS-iga elavate inimeste juurdepääsuga ravile ja teenustele, õõnestab võimalust saavutada ÜRO aastatuhande kuuendat arengueesmärki: võidelda HIV/AIDS-i, malaaria jt haigustega ja peatada aastaks 2015 HIV/AIDS-i levik.