Aastal 2005 on Eesti Tervise Arengu Instituudi (TAI) hinnangul oodata üha kiiremat HIV-nakkuse levikut noorte hulgas, kes ise ei kasuta süstitavaid narkootikume, kuid kelle seksuaalpartnerite (ja omakorda nende partnerite) seas on süstivaid narkomaane. Seega on oodata viiruse levikut eelkõige seksuaalsel teel, teatas Delfile instituudi pressiesindaja Rain Veetõusme.

28. detsembri seisuga on Eestis registreeritud 4424 HIV-positiivset, neist 725 käesoleval aastal. Aidsihaigeid on 69.

„Hetkel võib kõige suuremaks riskirühmaks HIV-nakkuse suhtes pidada tavalisi 15-29-aastaseid noori, kes elavad aktiivset seksuaalelu,” lausus Veetõusme. „Eraldi võiks esile tuua 15-19-aastased neiud, kellel puuduvad piisavad kogemused enda kaitsmiseks.”

2004. aastal tuvastatud HIV-positiivsetest on 15-19-aastaseid neide 79 ja noormehi 61, 20-24-aastaseid neide 86 ja noormehi 203.

Riigi ja Global Fundi tegevusi HIV-i leviku piiramiseks on väga palju, nentis Veetõusme. Neist märkimisväärsemad ja laiemaulatuslikumad on: süstlavahetus ja metadoonasendusravi, aidsi nõustamiskabinetid ning koolinoortele, ajateenijatele ja kutsekoolide õpilastele mõeldud koolitused.

HIV leviku takistamine ei ole sugugi keeruline, toonitab TAI. Tegelikult piisab sellest, kui hoiduda narkootikumide süstimisest ja kasutada seksides alati kondoomi.

HIV ei levi puudutuste ja suudlustega. Viirus ei levi ka HIV-positiivsetega ühiseid toidunõusid kasutades ega näiteks ühes basseinis ujudes.