„See on kahe poolega asi. Enamus Eesti lugejatest saab ju aru, mida Ligi mõtles. Muidugi on Ligil õigus - mida kiiremini asjad lähevad, seda parem meile kõigile,“ rääkis Lobjakas Delfile.

Kuid kahtlemata on ka Saksa kriitikutel õigus, kui nad ütlesid, et Ligi ei mõista demokraatia otsustusprotsessi olemust. „Saksamaal on omad tavad, reeglid ja asjakorraldus, millest mööda minna ei saa. Laiemas plaanis ei ole sellel kriitikal kõigel vähimatki tähendust, sest Saksamaa teeb ikka seda, mida tahab.“

Lobjakas ei usu, et Ligi oleks teinud Eesti riigile kahju Eesti kiiruse ja Saksa aegluse vahe rõhutamine. Olles ESMiga liituvate riikide hulgas eduka Eesti riigi rahandusminister on Ligil Lobjaka hinnangul loomulikult õigus sellele viidata ja püüda sellest Eesti heaks punkte teenida.

„Aga kindlasti ei ole see meie moraalne õigus. Ta on midagi vähemat,“ hindas Lobjakas. „Moraalne õigus nendes asjades ei kehti. Selleks, et Saksamaa saaks käituda nii nagu Ligi soovib, peaks ta käituma amoraalselt.“

Lobjaka hinnangul peabki poliitik ära kasutama selliseid hetki, kus tal on võimalus enda panust suhteliselt lihtsa manöövriga mitmekordistada. „Ligi panus on Eesti eeskujulik sooritus,“ sõnas ta.

„Ligist on saamas omaette figuur Saksa meedia eurokäsitluses,“ sõnas Lobjakas. Ta meenutas Saksa meedias varem ilmunud spekulatsiooni, et Ligist võib saada järgmine eurogrupi juht. Eurogrupi juhi ametist lahkuva Jean-Claude Junckeri mantlipärijaks võib saada end kriisiajal tõestanud Eesti rahandusminister Jürgen Ligi, kes oleks hea eeskuju Kreekale ja teistele probleemsetele riikidele, kirjutas Saksa ajakiri Der Spiegel enne jaanipäeva.

Lobjaka sõnul on pildil olemine Eesti jaoks igal juhul kasulik. „Pikas perspektiivis kinnistub Eestist kuvand kui riigist, millel on euroasjades midagi öelda, see muidugi eeldab, et euro ei kuku kokku,“ rääkis Lobjakas.

Rahandusminister Jürgen Ligi kritiseeris Saksa väljaandes WirtschaftsWoche erakordselt teravalt Euroopa stabiilsusmehhanismi ESM-i seaduslikkuse arutamist Saksamaaliidupõhiseaduskohtus.