Ahto Lobjakas rääkis ETV saates "Välisilm", et tänastes sündmustes on Lääne toetust Ukrainale märgatavalt rohkem näha kui 2004. aasta Maidani sündmuste ajal. Samas vaatab Ukraina seekord Euroopa Liidu asemel rohkem NATO poole, vahendavad ERR Uudised.

Lääs on kehtestanud Venemaale Ukrainas sekkumise pärast üha karmimaid sanktsioone. Lobjakas arvab, et majanduslikult ning ka poliitiliselt ja sõjaliselt ei ole EL-i sanktsioonide mõju veel näha. Samas on näha psühholoogiline mõju.

"Tulles Balti riikide juurde, siis ma arvan, et sanktsioonid on teatud mõttes provotseerinud Venemaalt sellise käitumise näiteks Leedu suunas ja arvan, et ka Eston Kohver on osa sellest strateegiast. Venemaa teatud mõttes, vastusena Lääne surevele, üritab meile näidata, et ta põlgab meie riiklust, et see on väga sarnane Ukrainale, kuid Soome on midagi muud. Mitte et sanktsioonid oleksid valed, aga teatud mõttes on sanktsioonide tulemus see, et iga Lääne surveraund toob kaasa Venemaa surveraundi. Me peame sellega harjuma," selgitas analüütik.