“Juba vanast ajast on jõulud eestlastel suur söömapidu olnud,” seisab sotsiaalministeeriumi koduleheküljel. “Pealegi on vanast ajast pärit traditsioon ja rahvusroad jõuluaegu justkui õigustuseks tervisliku toitumise eiramisele ning vanaema tehtud rasvas hautatud hapukapsa ning ahjust tuleva seaprae söömiseks.”

Kõik head toidud tekitavad loomulikult kiusatuse palju süüa, aga telliskivitunne kõhus on ikkagi ebameeldiv. Teavad tohtridki, et head kavatsused sel aastal oma kõhu suhtes säästvam olla lendavad kergesti tuulde, kui valida on väga paljude heade toitude vahel. Kehvema tervisega inimestele ei tee liiga mitte ainult liigsöömine, vaid ka liigse söömise tagajärjel ägenevad kroonilised tõved.

Sellepärast: peopäeval võiks juba hommikul kui lõuna ajal kõhu korralikult täis süüa. Siis ei ole õhtu saabudes kogu tähelepanu ainult söögile koondunud. Ja kui õhtu käes, siis alustatagu rohke salatiga, nii jääb ebatervislikule vähem ruumi.

“Sööge-jooge siis mõõdukalt, käige kahe söömingu (jõulude ja vana-aastaõhtu) vahel trennis ning kõik läheb hästi,” soovitab sotsiaalministeerium.