"Sotsidel oli tarvis ühte märgilist sündmust, mis reitingu üles viiks ning selles sobisid tänavused streigid suurepäraselt," kommenteeris viimase kuu parteide populaarsust Delfile kommunikatsioonikonsultant Agu Uudelepp.

"Tänu neile tekkis uus mõtteviis, mille kohaselt sotside toetamine ei ole enam haritlaste veidrus, vaid laiemalt aktsepteeritav mõtteviis," kõneles Uudelepp. "Kuni sotsid suudavad sellist arusaama hoida, peaks püsima ka toetus."

Tema hinnangul on edaspidi huvitav jälgida peamiselt kahte trendi.

"Kas opositsioonierakondade summaarne toetus suureneb valitsuserakondade omaga võrreldes veelgi," nimetas Uudelepp ühe trendi ja lisas teise. "Ning kas Reformierakonna toetus hakkab vähehaaval püsivalt langema."

Reformierakonna toetuse langus oleks hea IRL-ile, kes saaks siis paremtiival oma positsioone tugevdada, märkis Uudelepp.

Seni on Reformierakonna toetus olnud üsna stabiilne ja strateegiliselt ei ole neil erilist vahet, kas vastanduda Keskerakonnale või sotsidele, lisas ta.

Valitsuskoalitsiooni toetus on langenud neli kuud järjest

BNS-i tellitud TNS Emori uuringu kohaselt on SDE toetus langenud aprillis 29 protsendile ehk märtsikuuga võrreldes ühe protsendipunkti võrra. Reformierakonna toetus on langenud kahe protsendipunkti võrra 27 protsendile.

Keskerakonna toetus on kahe protsendipunkti võõra tõusnud, olles aprillis 25 protsenti. Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) toetus on aprillis tõusnud 13 protsendile, märtsis oli erakonna toetus 12 protsenti.

Valitsuskoalitsiooni toetus kokku on 40 protsenti, mis on protsendipunkti võrra madalam kui märtsis ja ühtlasi kolme aasta madalaim tulemus. Toetus valitsuskoalitsioonile on langenud neljandat kuud järjest.