„Me neljapäeval kohtume tülitsejatega ja me saame olla vahemeheks, aga me ei saa öelda kummalegi poolele, mida teha, sest see oleks ebaseadusliku korralduse andmine,“ rääkis Uudelepp saates. Nõukogu saab tema sõnul öelda, milles nähakse lahendust.

Võimalike lahenduste skaala üks ots on Uudelepa sõnul see, et kolmest tüliga seotud inimeste ei jätka mitte keegi, kuni selleni, et jätkavad kõik kolm. Kui suur on ühe või teise lahenduse tõenäosuse ja „kuhu klots pannakse“, seda Uudelepp ei öelnud.

Uudelepp möönis, et sporditoimetuse juhatajal Marko Kaljuveeril, kelle ERRu juhatuse esimees Margus Allikmaa eelmisel nädalal vallandas, võib olla puudusi, kui talle ei saa ette heita seda, et ta otsid võimalusi jalgpalli MMi rahastamiseks.

See näitab Uudelepa sõnul pigem seda, et sel hetkel tegi Kaljuveer oma tööd väga hästi. „See näitab, et ta ei ole püssi põõsasse viskaja mees ja see pole koht, kus Kaljuveerile etteheiteid peaks tegema,“ rääkis Uudelepp.

Uudelepa sõnul tegutseb RHN seaduse alusel ja ainsad töötajad, kellega nõukogul on õigus lepinguid sõlmida, on juhatuse liikmed, keda on kokku kuni viis inimest.

Uuselepp kinnitas, et kindlasti ei hakka nõukogu otsustama, kes on mõni peatoimetaja, kommentaator või reporter.

Homme kell 16 õhtul saab täis nädal aega, kui ERRis lahvatas juhtimiskriis. Uudelepa sõnul on nädal aega üritatud anda võimalust, et osapooled, kelle võimuses on olukorda lahendada, seda ka teeksid.

Uudelepp ütles, et juhatuse esimees ja sporditoimetuse juht võinuks omavahel asjad selgeks rääkida, aga neljapäeva lõunaks oli selge, et sellest ei tulnud midagi välja. Juba reedel jõudis nõukogu liikmetele kaks elektroonilist kirja, mis toetasid sporditoimetuse juhti Marko Kaljuveeri ja juhtuse liiget Hanno Tombergi.

Mis olukorra tingis?

„Räägitakse sellest, et ei saa inimesed omavahel läbi, räägitakse sellest, et probleemiks on rahapuudus, räägitakse erinevatest nägemustest, kuidas peaks ERR valdkondi kajastama,“ loetles Uudelepp. Tema sõnul ei ole ükski probleem jäänu lahendamata ja laheneb ka ERRi juhtimisprobleem.

Uudelepp kinnitas, et ERRi juhivad nõukogu ja juhatus, aga mitte ükski kolmas organisatsioon või alaliit väljastpoolt ERRi. Ta lisas, et seda, milline on spordiprogramm ERRis, nõukogu ei otsusta.

Ka rääkis Uudelepp, et kunagi ei ole sporditoimetus oma arengukava saatnud otse nõukogule. „See jõuab juhatuse vahendusel nõukogu lauale,“ selgitas ta. „Seega kui mõni spordialadest on saanud rohkem tähelepanu, siis on see asi ERRi sees läbi vaieldud ja ei tohiks olla kellelegi üllatuseks.“

Samas ütles Uudelepp, et vajadusel tuleb teha arengukavades ka muudatusi, Näiteks siis kui selgub, et mõne varem otsustatud spordiala ülekande suhtes inimeste huvi näiteks Eesti sportlase kõrvalejäämise tõttu kaob või vastupidi. „Inimestel organsatsiooni sees peab olema õigus ja võimalus eksida,“ ütles Uudelepp. „Esimese eksituse pärast ei tohi mina väga radikaalseks.“

Rahvusringhäälingu nõukoguga koguneb neljapäeva hommikul ja kohtub ka töötajatega. Neljapäevaks selguvad ka kiirküsitluse tulemused, kuidas alaliidud hindavad ERR tegevus spordialade kajastamisel. Esialgsetest vastustest nähtub, et alaliidud ei ole rahul oma ala teleülekannetega. Kõrgem rahulolu on spordiportaaliga, mis reageerib operatiivselt.