"Täna, 94 aastat tagasi saavutasid meie esiisad Võnnu all võidu, mis võimaldas meil oma noort riiki üles ehitama hakata," ütles rivistusel peetud kõnes Eesti kontingendi ülem kolonelleitnant Arno Kruusmann. "Peame olema tänulikud oma esiisadele, et saame siin täna seista ja kanda oma varrukatel sini-must-valget lippu. Austage oma eelkäijaid, kes langesid Eesti vabaduse eest." Kontingendi ülem lisas, et tunneb sõdurite üle uhkust, sest nad on teinud Helmandis head ja muljetavaldavat tööd, teatas kaitsevägi.

Camp Bastionis rivistunud kaitseväelasi tervitasid kontingendi ülem kolonelleitnant Arno Kruusmann ja Estcoy-16 ülem major Meelis Loik ning andsid üle uued auastmed ja ergutused.

Eesti ettevõtjate ja 1. jalaväebrigaadi võidupühaks Afganistani saadetud head-paremat saavad Helmandis teenivad kaitseväelased nautida mõne päeva pärast, sest võidupüha ja jaanipäeva ajal täitis eestlaste üksus valmidusülesannet.

Alates lahinguvastutuse ülevõtmisest 14. mail on Estcoy-16 kaitseväelased osalenud viiel mitmepäevasel kompanii suurusel operatsioonil üle terve Helmandi väekoondise vastutusala. Operatsioonid on kaitseväelasi viinud nii Nad e Ali piirkonda kui ka Bowri kõrbe.

Kaitseväelasi Afganistanis pidasid meeles Saku õlletehas alkoholivaba õllega, A Le Coq kaljaga, Nõo Lihavürst grilltoodetega. Samuti Leibur, Paulig, Põltsamaa Felix, Kalev ja Rõngu mahl. 1. Jalaväebrigaad varustas Eesti kontingenti võidupüha ja jaanipäeva puhul erinevate eestimaiste toiduainete ja jookidega.

Eelviimane Eesti lahinguüksus Estcoy-16 on komplekteeritud peamiselt Scoutspataljoni lahingutoetuskompanii baasil. Estcoy-16 paikneb Camp Bastioni sõjaväebaasis ja teenib Helmandi väekoondise manööverkompaniina kogu Helmandi väekoondise operatsiooniala piires. Jalaväekompanii logistilist tuge tagab rahvuslik toetuselement NSE-15.